De multe ori mi s-a intamplat sa fiu intrebata in Romania ce sunt gnocchi si cum se gatesc. Nu sunt altceva decat ceea ce in romaneste am numi galuste, in maniera clasica se fac din cartofi, faina, ou si se gatesc fie cu sos de rosii, fie cu un sos din diverse branzeturi, somon afumat sau pesto genovese din busuioc. Gnocchi sunt o buna baza pentru multe gusturi ulterioare. Insa in ultimii ani din reteta clasica au derivat foarte multe variante, despre care o sa mai avem ocazia sa vorbim.
Eu astazi va prezint o reteta creata de mine cu putin timp in urma, plecand de la un clasic al bucatariei italiene si ajungand in final la un rezultat care aminteste de mancarea asiatica, folosind totodata ingrediente si arome la indemana. Gnocchi de azi sunt in versiune colorata, rosiatica, obtinuta adaugand la compozitia clasica putina sfecla rosie – e de sezon, care, dulce fiind, face apel la aromele dulci acrisoare ale bucatariei asiatice. Totodata, aromele asiatice pot fi usor imbinate cu somonul proaspat, e important pentru ca folosind somonul pastram in backgroundul retetei originea clasica, de gnocchi de cartofi cu somon afumat. Totodata, aveo un fel echilibrat cromatic. Culoarea e si ea importanta, nu mancam doar cu papilele de pe limba 😉
E un fel ceva mai elaborat, trebuie facut in tihna unei zile de sambata sau duminica, necesita timpi mai lungi, insa nu va lasati inselati de lungimea postului, dureaza mai putin gatitul in sine, dupa ce ati pregatit baza, decat mi-a luat sa il scriu :). Il puteti propune cu succes si oaspetilor, ca un prim fel. Puteti manca si la birou fara sa incalziti, ii puteti si conserva in frigider 2 zile sau mai mult timp in congelator, fara sos.
Cum se fac gnocchi – reteta clasica
De regula se porneste de la o anume cantitate de cartofi, mai mare sau mai mica, in functie de numarul de persoane, fara a calcula portii precise, pentru ca daca sunt in plus ( e chiar indicat sa faceti mai mult odata, daca tot v-ati pus in miscare) se pot congela cu succes si consuma cand sunteti in criza de timp (se pun la fiert direct congelati si sunt gata in cateva minute). Atentie la explicatiile mele, pentru ca e aparent simplu, insa se poate gresi foarte usor. Secretul este sa nu avem umezeala excesiva in aluatul pe care urmeaza sa il modelam.
500 g cartofi de preferinta rosii, au o textura mai buna si se comporta mai bine la fierbere, raman mai duri
100-150 g faina ( cantitatea de faina este mai mult decat variabila, in functie de tipul de cartof si de faina insasi, daca aveti faina de grau dur puteti combina jumatate de grau dur, jumatate faina de grau 00 pentru panificatie)
1 ou
Cartofii se fierb IN COAJA pana devin moi, fara a face gauri in ei cu furculita mai mult decat minimul necesar. Timpul difera de la un tip de cartof la altul, in medie 15 minute. Se racoresc si cand inca sunt calduri se curata de coaja si se rad pe razatoare sau va puteti folosi de orice alta masinarie care ii marunteste bine. Peste ei se adauga oul batut cat mai bine si treptat faina, se amesteca toate cateva minute pana se omogenizeaza bine, trebuie sa obtineti un aluat ca cel din fotografie (eventual adaugati faina, trebuie ca aluatul sa nu se lipeasca de maini sau de masa cand il intindeti):
Aluatul il intindeti cu mainile sau cu ce vreti si il modelati pana obtineti bucati de forma circulara, de circa 2 cm diametru, pe care le taiati bucatele mici, comparabile cu dimensiunile unei lingurite, ca in imagine:
Bucatelele de aluat se modeleaza cu mainile in forma rotunda sau ovala si se preseaza fie pe un accesoriu de bucatarie precum cel din imaginea de mai jos, fie, simplu, pe o furculita, pentru a i se imprima striatii ce ulterior au rolul de a face sa adere cat mai bine sosul:
In final, se aseaza pe o suprafata tapetata cu faina, ca sa nu se lipseasca; trebuie sa rezulte cam asa:
Eu ca sa obtin gnocchi de culoarea rosie am adaugat la aluatul descris mai sus putina sfecla rosie fiarta si data prin mixer pana devine o pasta. Cantitatea e variabila, in functie de cata culoare intentionati sa obtineti si de consistenta sfeclei si a cartofilor. Atentie sa nu adaugati lichid la aluat, daca sfecla are lichid mult trebuie sa o scurgeti cat puteti de bine.
Galustele/gnocchi obtinute se fierb astfel : 100 g la 1 litru de apa cu un praf de sare, se pun in apa cand apa clocoteste si se tin cateva minute la foc iute, pana incep sa se ridice deasupra si incercand cu o furculita constatati ca sunt moi. Se scurg si se tin la indemana. Insa inainte de a-i fierbe e preferabil sa facem restul, pregatim somonul.
Somonul si sosul
1 portie = 50 g, calculati dvs. cat e necesarul
cativa germeni de soia, suc si coaja de lamaie, sos de soia, piper, ardei iute, patrunjel verde, cateva linguri de ulei de floarea soarelui
Somonul il puneti intreg la marinat intr-un recipient pe masura lui in care ati preparat un sos din: suc de lamaie, sos de soia, ginger, piper. Trebuie sa fie cat de cat acoperit, iar vasul, repet, sa fie de dimensiune somonului, nu mai mare, ca sa nu irositi nimic. Il lasati la marinat asa cateva ore, cu cat mai mult cu atat mai bine. Cand vine momentul sa il gatiti, il scoateti, il scurgeti si il taiati in bucatele lungi. Separat, treceti printr-o strecuratoare lichidul in care s-a marinat, astfel incat sa va ramana lichidul curat, pentru ca aveti nevoie de el. Incalziti o tigatie antiaderenta cu cateva linguri de ulei de floarea soarelui, caliti in el bucatelele de somon la foc viu, stingandu-l cu putin lichid in care s-a marinat, pana prinde o crusta lejera. Totul dureaza 2-3 minute. Bucatelele de somon le dati deoparte si pastrati tigaia pe foc, puneti in ea gnocchi fierti asa cum am descris mai sus. Ii caliti si pe ei putin la foc viu, picurand si aici din lichidul in care s-a marinat somonul, pana il epuizati . Trebuie sa tineti focul ridicat si sa ii amestecati continuu, sa nu se prinda si astfel incat lichidul sa nu intre in ei, ci doar sa ajute sa nu se lipeasca de tigaie. Adaugati putin cate putin lichidul, cand cel anterior s-a evaporat mai adaugati si tot asa pana se termina.
Gnocchi ii asezam pe farfurie, iar in paralel in aceeasi tigaie, cu usoarele urme de ulei ramase, calim usor, 1 minut, cativa germeni de soia, pe care ii asezam in farfurie peste gnocchi, iar deasupra lor plasam bucatelele de somon. Completam cu patrunjel, coaja de lamaie rasa la moment, ardei iute si sos de soia. Trebuie sa arate cam asa:
Super reteta, de-abia astept s-o prepar! Cred ca o sa sar insa peste partea cu sfecla, mi-e sa nu stric aluatul!
Multumesc, Roxana. Parerea mea e sa incerci ambele variante ca sa vezi diferentele. Parerea mea e ca sfecla are importanta ei in intreg, dar tu alegi 🙂