Cum să faci economie de energie și de bani, de resurse în general. 100 de obiceiuri sănătoase care ne pot ajuta să facem față crizei economice care începe să se arate. Istoria arată că previziunile sunt mereu pe lângă realitate. Nimeni nu știe exact cum o să ne afecteze războiul în desfășurare dar e preferabil ca nicio situație să nu ne ia total pe nepregătite. Soluția preventivă e să ne regândim puțin obișnuințele. Better safe then sorry.
Viitorul nu sună foarte bine în materie de prețuri și tarife; ba chiar optimiștii, adică cei cred că e mereu loc de mai rău, prezintă scenarii la limita Apocalipsei. Adevărul probabil că e pe la mijloc, așa cum îi place lui să fie, super partes. Unele semne se văd deja, și încă cum se văd… E realist să ne așteptăm la inflație, energie la prețuri mai mari, schimbări imprevizibile în peisajul economic și social. Schimbări pe care nu le putem împiedica. Putem doar să ne antrenăm să nu ne ia pe nepregătite.
Și cum antrenamentul nu se face cu o săptămână înainte de meci, e mai înțelept să începem deja să optimizăm consumul și cheltuielile administrative. Să mai tăiem de pe unde are sens să tăiem și să ne mai schimbăm din obiceiurile de consum. Nu cumva unele standarde pe care le urmăm cu ochii închiși sunt doar niște idei impuse de marketing, de obiceiul de a face ce fac alții, și nu de nevoia absolută?
Am încercat mai jos o listă de soluții practice, cu explicații minime și eventuale surse de informare suplimentară. Sunt multe idei puse la un loc de unde fiecare poate alege ce se potrivește mai bine: cu nevoile și resursele sale, cu ritmul și stilul său de viață, cu preferințele și îndemânarea, cu contextul și psihologia personală. Sunt idei și soluții cum să faci economie fără să te simți frustrat sau să îți lipsească bunuri esențiale unei vieți normale, așezate.
Organizează-te mai bine în casă și în bucătărie
Iată cum să faci economie de timp și să reduci cheltuieli deloc obligatorii în viața de zi cu zi:
1.regândește mai bine spațiile, în bucătărie și în toată casa, reorganizează anumite zone, dă-le altă utilitate
2.respectă programul zilei și fixează reguli pe care să le respecte toți cei care locuiesc în casă
3.organizează eficient și păstrează toate spațiile curate și în ordine, de la cele mici la cele mari
4.nu acumula obiecte inutile dar caută spații de depozitare, eventual cele mai greu accesibile, pentru ce poate fi reutilizat la nevoie: haine, lenjerii de pat în stare bună sau de care suntem legați afectiv, pot fi transformate în altceva util
5.nu cumpăra folie de plastic și de aluminiu, farfurii, pahare și tacâmuri etc de unică folosință
6.fă singur pungi pentru pachet din materiale reciclabile: din două pungi de cafea sau din material de față de masă de plastic se poate face o pungă pentru sandwich folosind un fermoar reciclat de la o pereche de pantaloni vechi sau bandă velcro
7.fă dischete lavabile pentru demachiat folosind material de prosop sau altele
8.reciclează haine și confecționează textile pentru casă – pot fi și din materiale textile noi, de bună calitate, sunt pline magazinele second hand inclusiv de cupoane textile: suporturi de farfurii, fete de masă patchwork, servețele textile, mănuși și suporturi termoizolante, șorțuri, perne decorative, organizatoare, sacoșe, culcușuri pentru animale etc
9.învată să gătești, începe cu ceva simplu și nu îți fixa obiective nerealiste: mai bine ceva simplu și făcut bine decât idei mirabolante eșuate lamentabil; treci la ceva mai complex doar când simți că poți
10.învață secrete, tehnici, reguli generale, metode, combinații alimentare și urmărește pe rețelele sociale pe cine te învață ce nu știi, nu pe cine doar vrea să facă trafic
11.folosește rețetele propuse de alții doar ca punct de pornire sau ca sursă de idei; rețetele cu cantități precise sunt utile doar în patiserie; pentru a găti zi de zi ne putem baza pe experiență, nu e obligatoriu să cântărim ceapa și frunzele de salată
12.învață să adaptezi resursele la obiectiv reflectând înainte de a trece la acțiune: ce am deja, ce aș putea face, ce as vrea cu adevărat să fac, ce îmi lipsește, cum pot înlocui un ingredient?
13.fă un meniu săptămânal și listă de cumpărături; există o groază de aplicații care îți pot veni în ajutor care te și învață cum să faci economie la cumpărături
14.folosește sacoșe refolosibile
15.gătește în serie ziua/zilele libere și predispune pentru restul zilelor săptămânii, pentru ca apoi doar să finalizezi, în acest fel economisești energie, timp și resurse
16.ia mâncare la pachet de acasă
17.gătește dublu la cină ca să ai asigurat și prânzul de a doua zi, acasă sau la serviciu
18.mănâncă puțină carne (sau deloc, dar asta sub control medical, nu după ureche)
19.mănâncă preponderent plant based, nu înseamnă să fii vegan
20.alege pește, ouă, brânzeturi ușoare și leguminoase ca sursă de proteine
21.foloseste carnea, preparatele și brânzeturile sărate ca și condiment, ca plus de gust, nu ca ingredient principal
22.cumpără alimente în stare naturală și materii prime, nu mâncare gata preparată, fie ea semipreparată sau delivery
23.fă în casă ce obișnuiai să cumperi: pâine, paste, lipii, sandwichuri, salate, supe, pizza, foi de plăcintă, clătite și pancakes, prăjituri la tavă, friptură, cozonac, cafea etc
24.învață, eventual începe cu un kit, să faci bere și alte băuturi simple, fermentate sau nu, inclusiv sucuri din fructe sau apă aromatizată;
25.învață să faci biscuiți și alte produse de patiserie și vinde-le sau donează-le pentru cauze de binefacere
26.prepară prânzul și pentru alți colegi care nu reușesc să se organizeze și să își aducă mâncare sănătoasă de acasă – o situație win-win, tu câștigi ceva bănuți, ei câștigă sănătate și economisesc bani
27.fă pâine o dată pe săptămână și păstreaz-o la frigider
28.cumpără direct de la sursă sau la oferte și reduceri
29.cumpără alimente de sezon și pe cât posibil locale, costă mai puțin și sunt mai sănătoase și mai gustoase
30.schimbă periodic locul unde faci cumpărături, ca să ai o idee clară asupra prețurilor și ofertei în general
31.nu alege cele mai scumpe supermarketuri, alege-le pe cele care îți satisfac propriile nevoi
32.uită-te întâi pe rafturile de jos, acolo sunt ofertele mai convenabile
33.compară prețurile pe kg sau litru
34.fă o analiză a raportului preț/calitate, nu alege doar după preț și nu cumpăra orice doar pentru că are reducere sau e ieftin
35.fă cumpărături la prima oră sau înainte de închidere – în aceste două momente există mai multe produse cu la reducere
36.fă cumpărături când nu îți e foame și sete și nu ești obosit
37.recuperează alimente pe care unii comercianți le aruncă, de multe ori nu au timp și personal să selecteze și aruncă la grămadă, nu e nimic jenant, e o practică menită să reducă risipa alimentară
38.cumpără vara și congelează, cu cât ai un congelator mai mare, cu atât mai bine, este la fel de important ca frigiderul
39.fă conserve vara și toamna
40.folosește resursele naturale gratis, ierburi, fructe, lemne, alte resturi vegetale
41.seamănă plante aromatice în ghivece, pe balcon sau la ferestrele cu multă lumină
42.cultivă plante de stevia pe balcon – poți obține un îndulcitor gratis zero calorii măcinând frunzele uscate
43.controlează data de expirare a alimentelor ca să nu arunci – așează întotdeauna în față sau deasupra alimentele care trebuie consumate primele
44.în loc de ieșit în oraș organizează seri în grup sau cu familia extinsă: aduce fiecare câte ceva sau se ocupă singur de meniu o singură persoană prin rotație
Cum să faci economie de energie
Iată mai jos metode și idei simple cum să faci economie care poate merge în final până 20% din energia consumată lunar. Poate chiar mai mult. 20% sau chiar mai mult economie la plata facturilor.
45.folosește o oală sub presiune – poți să faci în ea aproape orice (există și versiuni mai noi, electrice, programabile): supe, friptură, orice fel de mâncare, poți să fierbi paste și orez, cartofi, fasole și alte leguminoase etc
46.poți folosi oala sub presiune inclusiv pentru a fierbe la vapori – la VAPORI, nu la ABURI; pentru asta e nevoie de un simplă sită de inox în oala sub presiune
47.folosește o tavă de tip crisp sau similar, unele cuptoare au o funcție care permite coacerea mult mai rapidă folosind unele tipuri de tavă din materiale care concentrează căldura
48.când aprinzi cuptorul organizează-te să faci mai multe o dată, ca să profiți de faptul că e deja încălzit
49.gătește întotdeauna cu capacul pe oală
50.când fierbi paste, așteaptă să fiarbă apa, adaugă pastele, stinge flacăra și așează capacul deasupra; controlează după circa 10 minute, pastele sunt fierte
51.folosește un air fryer pentru cartofi și alte alimente care nu au nevoie de gătire lungă, în locul cuptorului; există și versiuni low cost și cu consum optimizat
52.ia în considerare că nu toate alimentele trebuie gătite, prepară și salate și supe reci în blender – la gătit se pierd o mulțime de substanțe nutritive
53.gătește mai mult și congelează, când e posibil și ceea ce gătești se pretează la a fi congelat
54.nu folosi mașina de spălat vase, spală de mână dar nu lăsa apa să curgă continuu: spală întâi toate vasele și apoi clătește-le
55.dacă totuși ții să folosești mașina de vase, pornește-o doar când e plină și folosește programe scurte
56.e valabil și pentru mașina de spălat rufe
57.spală cu apă rece îmbrăcămintea colorată; adaptează programul în funcție de rufe
58.poți face o prespălare rapidă dacă lași pur și simplu rufele în cadă în apă cu puțin detergent; peste câteva ore scoți dopul și le lași să se scurgă singure, fără efort
59.usucă în aer liber, nu în uscătorul electric
60.întinde bine rufele, ca să economisești energie și timp la călcat
61.evită la maxim aerul condiționat sau limitează-l
62.folosește un deumidificator, aerisește și răcorește bine noaptea; ține închise ușile și ferestrele ziua, eventual alege draperii care resping soarele
63.nu încălzi iarna mai mult de 21 grade ziua și 17/18 grade noaptea
64.dacă ești friguros încălzește suplimentar doar baia cu un aparat pentru spații mici
65.închide aparatele pe care nu le folosești, evită pe cât posibil modalitatea stand by
66.stinge luminile în camerele unde nu ești prezent și folosește becuri cu led
67.folosește o priză multiplă cu întrerupător general, să nu pierzi timp
68.nu deschide frigiderul de foarte multe ori și setează-l la 4-5 grade
69.instalează panouri solare și mini turbine eoliene unde și când e posibil
70.organizează o seară pe săptămână o ”cină romantică” sau o ”cină în cavernă”, dacă sunt și copii, la lumina lumânărilor, cu toate aparatele oprite, cu excepția frigiderul; poți adapta și meniul la stilul paleo sau poți recicla alimentele rămase din zilele precedente, pentru a maximiza efectul și a crește gradul de conștientizare
Economisește reducând din cheltuielile extra și îngrijește ceea ce ai deja
71.nu cumpăra apă, instaleaza un filtru osmotic și/sau folosește o carafă filtrantă
72.folosește cât mai des bicicleta și transportul în comun în loc de mașină
73.îngrijește hainele și încălțămintea și fă mici reparații când e nevoie
74.fă săpun, detergenți și produse cosmetice cumpărând produsele de bază: sodă de rufe, bicarbonat de sodiu, percabonat de sodiu, peroxid de hidrogen, acid citric, acid acetic (oțet), alcool industrial, uleiuri vegetale, uleiuri esențiale, amidon etc
75.îngrijește mobila cu ulei de in
76.îngrijește parchetul cu ceară protectivă
77.schimbă timp și servicii cu prietenii și cunoscuții, schimbă obiecte, cărți, filme
78.mergi pe jos și fă mișcare acasă, eventual cumpără o cyclette sau un tapis roulant
79.cumpără mâna a doua când e posibil
80.vinde ce nu folosești, schimbă sau donează
81.transformă un obiect în altceva, în funcție de ce ai nevoie, adaptează resursele la nevoi
82.elimină abonamente pe care le folosești puțin sau deloc
83.nu cumpăra sub impulsul emoției, așteaptă, reflectează, compară
84.nu cumpăra cadouri înainte de sărbători
85.așteaptă reducerile dacă vrei să îți împrospătezi garderoba
86.învață să transformi haine, să copiezi tipare din reviste și să croiești cu ele obiecte vestimentare, inițial simple
87.învață să folosești mașina de cusut, începe să o vezi ca pe un aparat electrodomestic comparabil ca importanță cu frigiderul, aragazul, mașina de spălat, aspiratorul, așa cum era la origine
88.învață să repari, să restilizezi, să transformi și să reciclezi haine în textile de bucătărie
89.învață să tricotezi, să croșetezi, să brodezi, nu sunt tehnici cu care se pot face doar mileuri de pus pe televizorul alb-negru
90.învață să creezi mici obiecte pe care le poți vinde la târguri sau online
91.învață să faci mici reparații în casă
92.învață să zugrăvești singur
92.dacă ai grădină, învață să faci un compost din resturi vegetale
93.dacă nu ai grădină, caută un teren pe care să îl închiriezi la un preț avantajos
94.învață să cunoști plantele și cum se cultivă fiecare
95.învață să cultivi indoor
96.învată să faci terrarium-uri și vinde-le, dacă nu ai tu personal nevoie de bani îi poți ajuta pe alții sau dona
97.învață-i și pe alții tot ce știi să faci tu dacă sunt cu adevărat interesați, timpul dedicat cu folos altora e timp câștigat
98.implică-te în proiecte ale comunității, în afară de ajutorul pe care îl dai poți și primi în schimb idei utile și cunoaște oameni de la care ai de învățat sau cu care poți crea noi oportunități
99.când nu dedici timp altora, dedică-ți timp ție și nu te lăsa implicat în bătălii care nu îți aparțin și în care nu crezi
100.nu pierde timp cu oameni și activități care te țin prizonier, timpul este resursa cea mai de preț dar totodată cea mai la îndemână
Nimănui nu-i place să strângă în halul ăsta cureaua, sunt sugestii maximale cum să faci economie, firește. Nici nu e obligatoriu să punem toate ideile în practică la grămadă. E foarte bine să avem de unde să alegem. Iar ideile expuse nu sunt nicidecum o pledoarie pentru a ne închide și a nu mai ”consuma”; ci o pledoarie pentru moderație și pentru a o face ținând cont de context și awareness. Firește că dacă ne place un mic business unde știm că găsim mâncare cu adevărat bună și la un preț corect putem să îl susținem cumpărând din când în când.
Apar în articol câteva linkuri comerciale, ele nu reprezintă publicitate, sunt doar sugestii ca tip de obiecte.
Despre biciclete și o viață în armonie și pace: