Intr-o seara de iarna de vineri, daca nu e pizza, e o portie ca lumea de spaghetti. Mai ales daca sunt alla puttanesca, sa ne incalzim, sa bem ceva si mai departe vedeti voi. Spaghetti alla puttanesca, zice-se, ca erau servite trecatorilor in localurile unde doamne ceva mai libertine ofereau servicii domnilor lipsiti de prejudecati, de unde si numele. Or daca il preferau, nu era intamplator. Mai ales ca e extrem de simplu si ultrarapid, intr-un sfert de ora sunteti cu farfuria in fata. Bonus, putine calorii. E una dintre retetele italiene cele mai cunoscute in lume, un clasic absolut al bucatariei mediteraneene.
Ingredientele sunt dintre cele care n-ar trebui sa lipseasca din frigider: masline, capperi, ansoa. Ar putea parea ca un borcanel de ansoa sau de cappere costa mult, insa daca ne gandim ca folosim foarte putin si ca putem face multe cu ele, devine rezonabil.
Repede, repede, ca dureaza mai mult povestitul decat facutul:
2 portii:
200 g spaghetti
50 g masline negre fara samburi, taiate bucatele mici
1 lingurita capperi
6 filette ansoa
1 catel de usturoi
3 linguri ulei de masline
5-6 linguri de suc de rosii ( in functie de densitate)
1 ardei iute (praf, in lipsa)
patrunjel verde
piper
NB. Reteta clasica prevede rosii proaspete, insa iarna fiind, e preferabil sucul de rosii facut din rosiile gustoase ale verii, decat cele proaspete de sera. Puteti incerca ambele variante sa va convingeti 🙂
Pastele le fierbeti conform instructiunilor, lasandu-le usor al dente. Regula generala: 100 g paste se fierb in 1 litru de apa cu 1/2 lingurita de sare. Apa in care fierb o pastrati in farfuriile in care urmeaza sa mancati, o aruncati inainte de a le umple. Astfel se pastreaza calde. E important, face diferenta.
In timp ce fierb pastele, faceti repede sosul, dureaza circa 10 minute. Se incepe cu usturoiul tocat marunt intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de masline. Se caleste 1 minut la foc mic.
Se adauga ardei iute (eu am pus praf ca nu aveam intreg), apoi filetele de ansoa, taiate si ele marunt. Se mai invart in tigaie 1 minut.
Ulterior, adaugati capperele si maslinele bucatele, le mai caliti impreuna inca 1 minut.
Peste ele turnati sucul de rosii, eventual cateva linguri de apa din apa in care au fiert pastele, daca e prea concentrat, amestecati si le lasati sa fiarba impreuna la foc mic-mediu circa 10 minute.
Nu mai e nevoie de sare, in mod normal. Cam asa iese (scuze foto neclara):
Peste sos de toarna pastele fierte si scurse, le mai invartiti putin impreuna si e gata. Putin piper in farfurie mai lipseste. Asta a fost tot.