mammalapasta.ro

www.mammalapasta.ro este un proiect independent și reprezintă un upgrade al unui mai vechi proiect abandonat din lipsă de timp. renaște într-o formă mai bună, dedicat pastelor în dimensiunea lor universală, nu doar celei italiene. și nu naște cu intenția de a propune rețete, ci de a indica soluții care înseamnă, împreună, mese rapid de pregătit, care nu dau gaură în buget, prietenoase cu omul și cu natura. dar fără extremisme, integralisme și alte isme, ci în spiritul deplinei toleranțe și a căutării mai binelui general.

pastele ca fel de mâncare sunt rezultatul creativ al unei idei, iar aplicarea ei practică ține de inspirația de moment, de resurse și de nevoile nutriționale. prin urmare, rețetele tradiționale sunt permanent supuse unui proces de modernizare, motiv pentru care nu există rețete originale, ci rețete care au trecut proba timpului și au devenite celebre. în paralel cu tradiția, țintim și spre orizonturi noi, spre experimente creative practicate cu mintea deschisă, pe principiul maxim de rezultat cu minim de resurse.

prezența cuvântului ”mama”în denumire, transcris în italiană prin asocierea lui mentală cu pastele, aduce cu el ideea de dragoste necondiționată, universală, cu care pastele sunt oferite la masă de cine le pregătește cu toată dăruirea. a oferi mâncare are și valențe spirituale, precum în parabola cu pâinea și peștii. același este și spiritul cu care acest concept inspirațional se prezintă, acela de a da cui are nevoie. a fost preferat un nume italian pentru că pur și simplu era inevitabil, când vine vorba de paste. dar nu numai. aceste două cuvinte simple au fost rostite cândva de un copil la ora prânzului pe o plajă însorită la vederea pastelor pe care mama le scotea din geantă. ”mamma, la pasta” a fost atunci expresia fericii absolute și percepția a rămas intactă în memoria afectivă.

totodată, inspirația pe care proiectul încearcă să o propună merge mai departe de ideea de a rezolva problema mesei, de simpla întrebare ”ce mâncăm azi”. explorează și idei legate de cum fiecare își poate construi reflexe, obiceiuri și metode utile în bucărărie. dar și idei de economisire inteligentă, administrare domestică, sustenabilitate și autoproducție/do it yourself.

carnea și ce derivă din ea apar printre ingrediente mai mult ca excepție decât ca regulă, ideile propuse fiind în mare parte plant based sau vegetariene, dar nu exclusiv vegane. în viziunea autoarei, calea corectă rămâne întotdeauna calea de mijloc. extremele atrag alte extreme, iar cultivarea conștientă a moderației este un marker cultural definitoriu.

în același timp, pentru că plăcerea, mai mult sau mai puțin vinovată, face și ea parte din viată și însoțește utilul, se regăsesc în proiect povești și istorii apetisante despre mese, mâncăruri, gurmanzi și întâmplări în jurul mâncării, cu care să ne descrețim frunțile și ascuți spiritul.

accentul general va fi pe conținutul de idei, care se vrea bogat în soluții și posibilități la îndemâna tuturor, grafica servind acestui obiectiv, fără să își propună nicio clipă să concureze cu mâncarea instagramată. există deja mult prea multe forme fără fond în circulație, în detrimentul educației gastronomice.

autoarea a tot ceea ce urmează se ocupă oficial cu altceva, dar pasiunea pentru butoanele aragazului și ale cuptorului a mers până acolo încât a ținut să aprofundeze și a obținut chiar un atestat profesional de brutar-patiser-pizzaiolo. chiar dacă nu pare, pastele înseamnă, negreșit, și pizza, pentru că un aluat dospit nu e altceva decât un amestec de făină și apă, aidoma celui pentru paste, care a început să fermenteze. un aluat de care am uitat și bacteriile au început să lucreze în tăcere și să îl umfle. ”pasta” înseamnă deopotrivă ”aluat” și ”amestec”.

călătoria care urmează este, așadar, pe tărâmul pastelor, cu câte o evadare din când în când pe cate o insulă guvernată de pizza. cu ironie și fără să ne luăm prea mult în serios, așa cum o fac ființele unidimensionale.

ultima dar nu cea din urmă, dacă autorul va reuși să crească acest proiect, va reuși să își facă munca înțeleasă și ea va da roade, o mare parte din eventualele viitoare câștiguri vor fi destinați cauzelor dedicate binelui comun, oamenilor și animalelor, deopotrivă. acesta este, dealtfel, obiectivul primordial al acestui proiect care se naște plin de speranțe, chiar dacă în plin marasm pandemic și radicalism egocentric: a face binele să circule – eu dau ce pot altora, alții dau și ei mai departe și în felul ăsta binele devine mai contagios decât orice virus. cu cât dăm mai mult, cu atât devenim mai bogați.