Orezul e una din cele mai versatile baze in bucatarie *. Orezul gratinat de azi e o idee simpla prin care puteti folosi ceea ce v-a mai ramas, eventual, prin frigider, dupa perioada sarbatorilor, fiind in acelasi timp o.solutie prin care gatind o singura data va puteti asigura pentru tot week end-ul ceva gata pregatit sau pentru cina in timpul saptamanii. Il puteti incalzi rapid in cuptor.
4 portii sanatoase :
250 g orez
1 ceapa
1 morcov
100 g mazare conservata sau congelata
100 g bacon
100 g cascaval
2 linguri unt (ulei sau smantana dulce)
sare, piper
Metoda de preparare e simpla, e nevoie de aproximativ 1 ora, care include timpul la cuptor.
Se fierbe orezul fara a se clati inainte, astfel incat tot amidonul sa ramana in apa de fierbere. Orezul se fierbe in general a.i. 1 masura de orez in volum are nevoie de 2 masuri de apa in volum (1 cana de orez -2 cani de apa), insa regula variaza de la un tip de orez la altul, verificati pe pachet. Procedura corecta de fierbere: orezul se adauga in apa care deja fierbe, in care am adaugat sare (100 g orez = 10 g sare ). In orice caz, la terminarea fierberii trebuie sa rezulte usor al dente si sa nu fi absorbit toata apa in care a fiert ( o va absorbi in cuptor, in faza urmatoare), adica trebuie sa ramana putin umed, moale.
In paralel, intr-o tigaie antiaderenta se caleste baconul taiat cuburi mici pana se rumeneste usor, peste el se adauga ceapa si morcovul taiate tot cuburi mici. Cand e aproape gata, adica dupa circa 10-15 min – timp in care amestecati des si picurati foarte putina apa din cand in cand, adaugati si mazarea conservata (congelata) si le mai caliti impreuna alte 3-4-5 minute, adica pana mazarea se inmoaie suficient.
Toata compozitia asta se adauga la orezul fiert si se amesteca usor cu cascavalul ras si 2 linguri unt sau ulei sau smantana dulce, dupa preferinte, sare si piper tot dupa preferinte (tineti cont de faptul ca baconul si cascavalul contin deja sare). Transferati totul intr-un vas termorezistent, presarati deasupra cu inca putin cascaval ras si il tineti in cuptor circa 20 minute la 160-180 grade.
Se poate consuma ca fel unic, sau in continuarea unei supe de legume sau asortat cu o salata de iarna, de ex. ridichi negre condimentate cu ulei, lamaie si piper.
In functie de exigente, poate fi preparat si fara bacon, devenind astfel un fel vegetarian.
Tips : *Ce e o baza in bucatarie? E acel ceva fundamental peste care se adauga detaliile, adica aromele, cu scopul de a obtine un rezultat echilibrat nutritional si caloric: orez, paste, cartofi, mamaliga, paine si diversele aluaturi. In general o baza e reprezentata de carbohidrati, care asigura aportul caloric in orice dieta normala formata din glucide, proteine si (putine) grasimi.
Numele insasi al blogului meu face referire la pasta ca simbol al bazei oricarui fel de mancare, pe care ulterior experienta, imaginatia, creativitatea noastra il imbogatesc, il personalizeaza sau, mai mult, il fac unic.