Daca tineti – ca si mine – sa va indepartati lent de zilele de sarbatoare si nostalgia va mai bantuie inca si, deci, nu ati trecut pe dieta cu 3 boabe de orez si o frunza de salata, iata un fel ideal care aminteste de Craciun, prin ingrediente (bacon): spaghetti alla carbonara. Originile lui sunt controversate, desi a deja intrat in traditie. Nu exista izvoare istorice care sa ateste existenta acestui fel de paste inainte de al doilea razboi mondial, de unde unii au presupus ca ar fi avut o contributie directa militarii americani ajunsi in Italia cu baconul la purtator, dupa debarcarea in Europa. Un alt curent de gandire e acela conform caruia ar fi rezultatul modificarii, de nevoie, a unei alte retete folosite de muncitorii care lucrau in minele de carbune din muntii Apenini, de unde numele. In fine, al treilea filon ii atribuie originea in zona Napoli, dat fiind ca tipicul prepararii e comun cu multe altele ale zonei. Cert e ca e rapid de preparat, circa 12 minute in total, e foarte simplu, cu ingrediente la indemana oricui si, nu in ultimul rand, e foarte gustoasa. E destul de calorica, deci nu puteti manca de trei ori pe saptamana, evident. E genul de paste care se mananca impreuna cu prietenii sau cu familia, iarna, dupa o zi lunga de munca, mai ales ca se imbina perfect cu un vin rosu ceva mai intens. Variantele ei sunt multe. Cea de mai jos e versiunea considerata clasica ( pe care oricine o poate modifica dupa inspiratie)
Pentru 2 portii crestinesti, adica nici prea prea, nici foarte foarte 🙂
150-200 g spaghetti
100 g bacon (pancetta)
50 g parmezan ras
1-2 oua (dupa gustul propriu)
sare, piper
Pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, tinand cont de faptul ca se adauga sosul departe de foc, deci nu mai pot beneficia de acel minut in plus, ca in majoritatea cazurilor in care pastele si sosul se amesteca impreuna pe flacara. Asa ca atentie, se scurg cand considerati ca sunt realmente fierte complet.
100 g paste se fierb in 1 l apa + 1 lingurita (10 grame) se sare. Pastele se pun in apa cand fiebe, nu la inceput, e fundamental.
In paralel, intr-o tigaie antiaderenta se caleste usor baconul bucatele mici, timp de 2-3 minute, la foc mediu. Trebuie sa rezulte usor crocant, dar sa nu se arda.
Intr-un bol de ceramica in care apoi o sa serviti pastele la masa se bate oul/ouale cu parmezanul ras si piper dupa gustul personal, atentie insa, se bat doar atat cat sa se amestece, fara ca oul sa inceapa sa creasca in volum. Peste sosul asta se adauga baconul crocant si apoi pastele scurse bine de apa si cat se poate de fierbinti, adica abia luate de pe foc. Secretul retetei e in acest punct: pastele se amesteca usor dar cu miscari decise si foarte repede cu sosul preparat, astfel incat oul si branza in contact cu caldura pastelor sa formeze o crema, care leaga totul dar dau si valoare adaugata gustului. Aroma finala trebuie sa fie o rezultanta a ingredientelor, nu o simpla insumare. Incercati ca sa va convingeti 🙂
Un ajutor pentru a intelege mai bine cum se fierb pastele aici http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/paste-fusilli-dovlecei-brie.html .