mammalapasta.ro

Paste cu fasole, o mancare straveche la gura sobei

0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Era o veche idee in  Romania prerevolutionara cum ca fasolea ar fi mancarea saracului. Studiind insa  proprietatile ei nutritionale si luand contact cu diverse culturi gastronomice ale planetei, e clar ca era o prejudecata dictata de limitele alimentatiei vremii. Dincolo de faptul ca e gustoasa, contine si carbohidrati si proteine in proportii considerabile, ceea ce o face un aliat ideal intr-o dieta echilibrata. Important e sa o gatim corect si creativ.

Pasta ai fagioli, asa cum s-a nascut ea in bucataria taraneasca italiana, in negura vremurilor, e o mancare perfecta dupa o zi de frig, ploaie, vant, zapada. Incalzeste, hraneste si pana va trageti sufletul e deja gata.
Ideal pentru vegani/postitori = tinatori de post 🙂 . Pe scurt, gustos, sanatos, ieftin, etic, cu ingrediente la indemana oricui. In Italia face parte din categoria supelor, insa poate fi foarte bine si un fel unic. Eventual, dupa o salata simpla pe post de aperitiv.

Pentru 2 portii aveti nevoie de:

150-200 g paste scurte (fusilli, penne, rigattoni, farfalle etc)
200 g fasole deja fiarta
1 ceapa
1 morcov
5 linguri suc de rosii
2 linguri ulei preferabil de masline
sare, piper

Cum se fierbe corect fasolea ( ca sa evitam probleme digestive)

Fasolea se fierbe schimband de doua ori apa si adaugand un varf de cutit de bicarbonat de sodiu in ultima apa. Inainte de a o fierbe, e ideal sa o tineti cateva ore in apa rece, astfel e mai usor de digerat si fierbe mai repede. Daca folositi o oala sub presiune, totul devine si mai rapid. Un mic secret e sa fierbeti o data mai mult decat aveti nevoie la moment si ce e in plus sa congelati portionat. Rezista in congelator luni de zile si cand sunteti in viteza e perfecta.

Pastele se fierb conform instructiunilor tiparite pe pachet, plus minus 1-2 minute, dupa preferinte. Intotdeauna 100 g paste se fierb in minim 1 litru apa + 1/2 lingurita sare si sunt gata cand sunt moi dar nu umflate.

In paralel, ceapa si morcovul se toaca foarte marunt, eventual se dau pe razatoare sau intr-un blender, ca sa mearga treaba mai repede. Se calesc intr-o tigaie incapatoare la foc mediu timp de circa 10 minute, picurand din cand in cand cate putin din apa in care au fiert pastele, ca sa nu se arda. Peste ele se adauga fasolea prefiarta si se mai calesc impreuna 5 minute tot la foc mediu. Ulterior se adauga pastele fierte inainte, impreuna cu sucul de rosii, si se mai tine totul pe foc 2-3 minute la foc mediu amestecand constant. Daca e nevoie, se mai picura cate putina apa de la paste si, dupa gust, sare si piper. Asta-i tot.

Tip: De ce se foloseste apa in care fierb pastele? Pentru ca e deja calda si nu blocheaza fierberea. Pentru ca e deja sarata in proportia corecta. Pentru ca atunci cand fierb pastele elimina mici cantitati de amidon, care ajuta la legarea ingredientelor. Pentru ca e la indemana.

Un alt mic secret legat de apa de la paste si cum va ajuta ea il gasiti in http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/paste-fusilli-dovlecei-brie.html

Pofta buna, whatever  you eat!

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Paste cu fasole, o mancare straveche la gura sobei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *