Era o veche idee in Romania prerevolutionara cum ca fasolea ar fi mancarea saracului. Studiind insa proprietatile ei nutritionale si luand contact cu diverse culturi gastronomice ale planetei, e clar ca era o prejudecata dictata de limitele alimentatiei vremii. Dincolo de faptul ca e gustoasa, contine si carbohidrati si proteine in proportii considerabile, ceea ce o face un aliat ideal intr-o dieta echilibrata. Important e sa o gatim corect si creativ.
Pasta ai fagioli, asa cum s-a nascut ea in bucataria taraneasca italiana, in negura vremurilor, e o mancare perfecta dupa o zi de frig, ploaie, vant, zapada. Incalzeste, hraneste si pana va trageti sufletul e deja gata.
Ideal pentru vegani/postitori = tinatori de post 🙂 . Pe scurt, gustos, sanatos, ieftin, etic, cu ingrediente la indemana oricui. In Italia face parte din categoria supelor, insa poate fi foarte bine si un fel unic. Eventual, dupa o salata simpla pe post de aperitiv.
Pentru 2 portii aveti nevoie de:
150-200 g paste scurte (fusilli, penne, rigattoni, farfalle etc)
200 g fasole deja fiarta
1 ceapa
1 morcov
5 linguri suc de rosii
2 linguri ulei preferabil de masline
sare, piper
Cum se fierbe corect fasolea ( ca sa evitam probleme digestive)
Fasolea se fierbe schimband de doua ori apa si adaugand un varf de cutit de bicarbonat de sodiu in ultima apa. Inainte de a o fierbe, e ideal sa o tineti cateva ore in apa rece, astfel e mai usor de digerat si fierbe mai repede. Daca folositi o oala sub presiune, totul devine si mai rapid. Un mic secret e sa fierbeti o data mai mult decat aveti nevoie la moment si ce e in plus sa congelati portionat. Rezista in congelator luni de zile si cand sunteti in viteza e perfecta.
Pastele se fierb conform instructiunilor tiparite pe pachet, plus minus 1-2 minute, dupa preferinte. Intotdeauna 100 g paste se fierb in minim 1 litru apa + 1/2 lingurita sare si sunt gata cand sunt moi dar nu umflate.
In paralel, ceapa si morcovul se toaca foarte marunt, eventual se dau pe razatoare sau intr-un blender, ca sa mearga treaba mai repede. Se calesc intr-o tigaie incapatoare la foc mediu timp de circa 10 minute, picurand din cand in cand cate putin din apa in care au fiert pastele, ca sa nu se arda. Peste ele se adauga fasolea prefiarta si se mai calesc impreuna 5 minute tot la foc mediu. Ulterior se adauga pastele fierte inainte, impreuna cu sucul de rosii, si se mai tine totul pe foc 2-3 minute la foc mediu amestecand constant. Daca e nevoie, se mai picura cate putina apa de la paste si, dupa gust, sare si piper. Asta-i tot.
Tip: De ce se foloseste apa in care fierb pastele? Pentru ca e deja calda si nu blocheaza fierberea. Pentru ca e deja sarata in proportia corecta. Pentru ca atunci cand fierb pastele elimina mici cantitati de amidon, care ajuta la legarea ingredientelor. Pentru ca e la indemana.
Un alt mic secret legat de apa de la paste si cum va ajuta ea il gasiti in http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/paste-fusilli-dovlecei-brie.html
Pofta buna, whatever you eat!
Felicitari, Mihaela! Asta da surpriza (placuta)!:) Tine-o tot asa!
Ciao, Carmen, multumesc mult. Daca tot fac, m-am gandit sa share 🙂 pe curand& hugs