Pui cu ardei
Un alt clasic al bucatariei italiene, romane, mai precis, dar care practic poate fi replicat foarte usor pe orice meridian, dat fiind ca ingredientele de baza – pui, ardei, rosii, ceapa – se regasesc pe mai toata planeta. Ca in 99% din mancarurile cu pui, se serveste cu orez simplu, de preferinta asiatic. Evident ca merge si cu o paine buna.
O mancare pentru toate anotimpurile, iarna o mancam calda, vara, rece, acompaniata fie de orez simplu, fie de quinoa, fie de paine proaspata si aromata, ca sa intregim, astfel, tabloul nutritional si sa avem si ceva carbohidrati pe langa proteinele si grasimea, putina, din carne, si vitaminele si sarurile minerale din ardei, rosii, ceapa.
Ingrediente
carne de pui circa 1 kg, de care preferati, pulpe, piept, aripi sau un pui intreg
3 ardei mari, combinatie rosu-galben
4 rosii mari coapte bine sau echivalentul in suc de rosii (200-300 g)
ulei de masline 2-3-4 linguri
1 ceapa (puteti varia si in loc de ceapa folosi 1 capatana de usturoi, daca preferati)
50 ml vin rosu
Procedeu
E mai mult decat simplu, secretul e sa nu gatiti carnea prea mult, pentru ca devine dura, ardeii ii puteti face sa devina mai crocanti sau mai moi, dupa preferinte. Pasii sint urmatorii:
Intr-o tigaie antiaderenta calim in ulei de masline puiul in bucati medii, pana se rumeneste putin. Dupa ce incepe sa se rumeneasca, il stropim cu putin vin, astfel carnea devine mai frageda dar si mai aromata. Il transferam intr-un alt vas, in asteptare, si in aceeasi tigaie, adaugand inca putin ulei, calim ceapa. Sau in alta tigaie, lasand puiul unde e, cum preferati:
Cand ceapa e la jumatatea drumului, deci a devenit oarecum transparenta, dupa cateva minute, adaugam ardeii taiati felii subtiri si lungi:
Le gatim impreuna la foc mediu, amestecand permanent, sa nu se prinda. Nu trebuie nici sa fiarba, dar nici ca lichidul sa scada brusc si legumele sa se arda, secretul e sa pastram flacara la un nivel care sa permita caldurii sa patrunda, dar sa ramana umede si in final sa se rumeneasca putin. In functie de ardei, dureaza cam 10-15 minute totul. In faza asta, adaugam sucul de rosii sau rosiile curatate de coaja si scurse de apa in exces (avem nevoie de pulpa).
In functie de cat lichid avem, le mai lasam impreuna tot la foc mediu alte cateva minute bune. Cand au scazut suficient si incep sa devina rumene, adaugam carnea de pui semipreparata inainte, potrivim de sare si piper si le mai tinem pe foc impreuna alte 3-4 minute, pana scade in functie de preferinte si gustul propriu.
In paralel, pregatim orezul urmand instructiunile de pe pachet, asa incat in mai putin de jumatate de ora sa avem practic un fel complet si de degustat pana la ultima picatura de sos. Se poate servi cald sau rece si se poate foarte bine conserva in frigider 1-2 zile. Merge si cu bere, si cu vin alb.