Despre atractia irezistibila a cireselor s-a scris mult de-a lungul timpului, primul care ne vine in minte tuturor e, cu siguranta, Nica, atunci cand merge la furat in gradina matusii in „Amintiri din copilarie”, o pagina memorabila din, poate, cea mai putin ideologizata literatura pe care am studiat-o de mici. Natura umana in cea mai explicita forma a ei, copilul caruia fructele ii fac cu ochiul si nu rezista, batranul peste care au trecut atat de multi ani incat uita ca a fost, candva, copil, si ii faceau si lui cu ochiul prunele, merele, caisele, direct pe ramurile copacului si nu exita sa faca tot ce e posibil sa le guste.
Insa trecand peste tentatia fructului oprit, putem transfera ceva din sex appeal-ul cireselor unei cine misto de vara? O idee care nu da gres si, totodata, inca nebanalizata in iuresul combinatiilor de tot felul ca scop in sine: pui cu cirese. Pe cat de surprinzatoare, pe atat de rapida si de sezon. Asortata cu orez asiatic simplu, nu poate pur si simplu da gres. Pe incercate.
4 portii – cantitati orientative
400 g pui (piept, aripi sau pulpe, cum preferati, evident daca avem os eliminam greutatea lui din calcul)
400 g cirese coapte bine, din care am scos samburii
1-2 cepe verzi, doar partea alba (capatana)
40-50 unt (2 linguri)
50 ml vin rosu
sare piper scortisoara cuisoare
Procedeul este uimitor de simplu si rapid.
Treceti 2-3 minute puiul prin untul fierbinte, la foc mediu, ca untul se arde cat ai zice cirese, apoi adaugati si ceapa taiata marunt, le mai caliti impreuna 2 minute si stingeti cu vin. Ridicati putin flacara sa se evapore alcoolul, acum avem carnea rumenita si frageda si aromatizata cu capatana de ceapa verde.
Adaugam ciresele, le rumenim usor tot la foc iute, apoi miscoram flacara, acoperim cu capacul si lasam pret de 6-7 minute, amestecand usor din cand in cand. Ciresele lasa ele umiditate suficienta. Cand lichidul s-a evaporat si ciresele s-au inmuiat suficient dar sint inca usor crocante, potrivim de sare, piper, scortisoara, cuisoare (foarte putin ultimele doua, trebuie sa fie imperceptibila aproape aroma), mai lasam 1 minut fara capac, cu atentie sa nu se arda, si e gata.
Neaparat de servit cu orez simplu asiatic, Basmati, tailandez, chinezesc, de care doriti. In lipsa, merge si cel obisnuit, fiert asa incat sa ramana bobul intreg, fara sa amestecati prea mult, ideal deloc.