mammalapasta.ro

La frittata – un fel de omleta, varianta cu urzici

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

La frittata face parte din categoria mancarurilor rapide, ideale vara, care se pot reinventa la nesfarsit variind ingredientele. Diferenta majora cu omleta romaneasca (sau sora ei mai mare, franceza) e ca nu oul domina in compozitie, el doar leaga restul ingredientelor. Inca o diferenta, se coace pe foc mic un timp mai lung, pe flacara, cu capac, nu se prajeste in scurt timp. Se poate imbina cu o salata si devine un fel unic, un felul doi sau se pot taia cubulete, reci sau caldute, si servi ca aperitiv.
Eu azi va prezint frittata cu urzici: cantitatile sint variabile, dat fiind ca e un fel pe care il putem adapta dupa resurse, nevoi sau placeri. Eu am combinat asa, pentru

2 portii

2 oua
o mana buna de urizi oparite in prealabil, scurse bine si tocate marunt
50 g parmezan ras (cascaval sau alte branzeturi, puteti experimenta)
50 g bacon
1 ceapa verde
sare, piper
1 lingurita de unt

procedam pe doua directii:

prima: intr-o tigaie antiaderena calim baconul la foc mediu – fara ulei suplimentar, baconul elibereaza grasime si este suficienta, dupa circa 3 minute adaugam ceapa verde taiata marunt, calim impreuna la foc mediu alte 3 minute, dupa care adaugam untul si urzicile tocate marunt si le mai calim impreuna amestecand bine alte 3 minute, mentinand mereu flacara la nivel mediu

a doua: intr-un bol amestecam ouale cu parmezanul ras, sare si piper, si amestecam bine cu mixerul, astfel incat sa incorporeze cat mai mult aer compozitia noastra

Turnam ouale astfel batute peste compozitia din tigaie si dam focul la minim, secretul e ca oul sa acopere uniform toata suprafata tigaii. acoperim cu un capac si lasam sa se coaca asa circa 7-8 minute. Odata expirat timpul, trebuie intoarsa, ca sa se coaca pe ambele parti: Ca sa o intoarcem, procedam astfel: intoarcem tigaia cu capacul pe ea, astfel incat frittata sa ramana pe capac si sa o putem aseza in tigaie pe partea cealalta. Mai coacem asa alte circa 4 minute, de data asta fara capac deasupra, pentru ca trebuie sa elimine eventuala apa continuta.

Asta e tot, o rasturnam si o servim, intreaga sau taiata, dupa cum o cere situatia 🙂

Frittata se poate declina  in versiuni infinite, cum ziceam, important e ca ingredientele sa fie gatite in ordinea timpilor de coacere, inainte de a ajunge in compozitia finala. Ideal e sa imbinam legume, ierburi aromatice cu branzeturi sau preparate din carne in cantitati minime, pentru aportul de proteine dar si de gust, si toate impreuna sa le unim cu ajutorul oualelor. De regula, retetele clasice prevad mai mult ou decat am folosit eu – din foto se vede culoarea predominant verde, data de urzici – insa tendinta mea fiind de a reduce pe cat posibil cantitatea de oua consumate, am folosit doar minimul necesar. Voi, daca vreti, puteti folosi mai mult de 2 😉

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “La frittata – un fel de omleta, varianta cu urzici

  1. Intorsul e secretul principal 🙂 daca nu reusesti cu capacul, poti incerca punand o farfurie deasupra, intorci tigaia sa cada pe ea, apoi o asezi in tigaie pe partea opusa. La fel si cu capacul. Stiu ca ar fi tb un video, dar fiind singura acasa era imposibil 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *