O reteta de facut rapid in timpul saptamanii cu familia sau prietenii. Fara mari pretentii de haute cuisine dar care are micile ei insidii si trebuie putina arta ca sa aveti un rezultat echilibrat. E sanatoasa, etica, vegetariana, placuta si armonica la gust, si mai ales rapida, practic timpul de fierbere a pastelor si e gata. Merge cel mai bine cu spaghetti, ca ele absorb sosurile fluide, lipsite de densitate. Insa daca nu aveti, le puteti inlocui cu alte paste, nu e grav. Mai bine asa decat sa mancati prostii.
Totodata, e o inspirata dintr-o reteta clasica din partea de Sud a Italiei, spaghetti cu parmezan, lamaie si busuioc. Eu am incercat sa o fac in cheie antiaging, inlocuind busuiocul cu curcuma&piper. Se stie despre turmeric / curcuma ca e un puternic antiinflamator, iar studii noi arata ca ea trebuie folosita in combinatie cu piperul pentru ca asa elibereaza apoi din reactiile chimice tot ce are mai bun de dat. Am adaugat si un strop de patrunjel, foarte putin, pentru ca se imbina perfect cu restul. Nici busuiocul nu era rau, dar fiind mai puternic acopera aroma turmericului, care nu e foarte puternica. Parmezanul in general pe orice tip de paste vine ca o mantie care amalgameaza totul, rotunjeste aromele si le pune in armonie. Una peste alta, o reteta fusion pornind de la un clasic. Curcuma e un condiment specific Asiei, insa cum stiti a fost importata cu succes in bucataria europeana de ceva vreme, se si cultiva prin Europa unde e posibil, totul grazie proprietatilor ei recunoscute in unanimitate si lipsei oricaror contraindicatii.
Nimic complicat sau ultracreativ dar armonios, sanatos si rapid. Mancand vegetarian des ne permite sa facem din cand in cand mici excese, binevenite si ele ca exceptie, si nicidecum ca regula, precum Carnavalul sau Saturnaliile antice. Pentru ca, la urma urmei, orice dieta nu e altceva decat o reechilibrare a exceselor si orice sarbatoare o rebalansare a privatiunilor. Hahaha. Nu? 😀
Ingrediente 2 portii:
200-220 g spaghetti ( 1 portie = +/_ 100 g paste uscate )
50 ml ulei de masline ( 2 linguri bune)
1/2 lamaie
50 g parmezan
1/2 lingurita curcuma + piper
1 lingurita patrunjel taiat foarte marunt
Metoda de preparare
Ca mai toate retetele de pe blogul meu, este o reteta rapida si eficienta. Minima spesa, massima resa, cum zic italienii. Efort minim, rezultat maxim.
Fierbem pastele al dente, conform indicatiilor de pe cutie. Cum exact? Le adaugam cand apa clocoteste si folosim cel putin 2 litri de apa in care am adaugat 1/2 lingurita de sare. Cu cat mai multa apa cu atat mai bine. Ca regula, pentru fiecare 100 g paste trebuie sa avem minim 1 l apa. Aici aveti cum se fierb corect pastele uscate .
Dupa ce fierb le strecuram si clatim si le lasam 1-2 minute in strecuratoare, cu un strop de ulei ca sa nu se lipeasca intre ele. In timp ce asteptam sa se scurga incalzim intr-o tigaie antiaderenta uleiul si adaugam in el coaja rasa si sucul de lamaie, peste care adaugam pastele din strecuratoare, amalgamam energic si stingem flacara. Mai adaugam curcuma, piperul si o parte din parmezan si e gata.
Asta e forma finala, in care am adaugat restul de parmezan si patrunjelul, direct in farfurie.
Tips
Un alt mic dar esential secret pe care vi-l impartasesc cu drag, valabil mereu atunci cand pregatiti paste: pastrati intotdeauna putina apa in care au fiert pastele, o sa aveti nevoie cand le adaugati sosul sau diversele condimente. Ba mai mult, daca vreti sa mancati pastele calde fara sa trebuiasca sa va grabiti, secretul e sa aveti farfuria incalzita atunci cand o umpleti cu paste. Cum? Atunci cand scurgeti pastele, in loc sa aruncati apa, umpleti farfuriile. Le goliti inainte sa ajunga pastele in ea.
Site Super-Duper! Il iubesc!! Voi reveni mai tarziu pentru a citi mai multe. Iti pun si marcaje in feed-urile.
Multumesc si eu!