mammalapasta.ro

Paste cu dovleac și gorgonzola. Cum să îmblânzim un mucegai fără vină și fără păcat

Paste cu dovleac și gorgonzola. Cum să îmblânzim un mucegai fără vină și fără păcat

0 0
Read Time:7 Minute, 52 Second

Paste cu dovleac și gorgonzola, un răspuns la clasica întrebare ce naiba să fac eu iar cu atâția dovleci, că nu pot să fac mereu plăcintă. Asta se întreabă în fiecare toamnă mama, dar gluma țintește un adevăr: am întâlnit mulți oameni în căutare de idei. În general și în particular, căutau răspunsuri frenetice la arzătoarea problemă a dovlecilor toamnei cea bogate și generoase. Că Dumnezeu și toamna îți dau, dar nu-ți bagă și rețete-n traistă.

Ok, dovleci să fie, că asta se rezolvă. Iată mai jos cea mai rapidă rețetă cu dovlecei și gorgonzola. Zola, pentru prieteni și familie. Bucuroși de cunoștință?

Hmmmm, dar eu nu mănânc mucegai din ăla, Doamne ferește, mai zice câte un Toma necredinciosul. De ce? Ai un motiv sau e doar o prejudecată de clasa a II-a elementară? Doar vecinul de peste drum mănâncă doar ”ce a văzut” la mamaia și la tataia. Că altfel i-ar mai da mama și lui din dovleci și ar rezolva problema. Dar mamaia și tataia nu mâncau dovleci, pentru că, la rândul lor, nici ei nu văzuseră la ai lor mamaia și tataia. Generații la rând au preferat cârnații. Uneori dovlecii îi mâncau direct porcii, arzând etapele. Bine, bine, dar sunt foarte buni dovlecii, se pot face atât de multe din ei, încercați. Ei, nu, n-am mâncat niciodată…

Dar să lăsăm psihanaliza preferințelor alimentare și să facem pastele. Cine nu vrea nu mănâncă și n-o să știe niciodată ce pierde.

Paste cu dovleac și gorgonzola, gata în 15 minute

Paste cu dovleac și gorgonzola – spaghetti/spaghete în cazul nostru, vedem mai jos de ce- fac parte din acea categorie de idei cu care oricine poate merge la sigur. Este o combinație atât de reușită că ar trebui să o propună cineva în patrimoniul UNESCO. Dar nu e singura, mai jos alte combinații.

Paste cu dovleac și gorgonzola, mâncarea favorită a lui Arghezi

Unii dintre noi, mai inspirați, au făcut chestii importante cu mucegaiul: Fleming, de exemplu, penicilină. Arghezi, versuri iluminate. Românii dau mai puțină importanță corpului, în favoarea spiritului, se știe. Uneori, fabulospiritului.

Dacă ar fi existat în vremea lui Arghezi importuri alimentare pe scară largă și hipermarketuri – fără nume, ca să nu facem reclamă gratis, cu siguranță Arghezi ar fi iubit gorgonzola. Cea născută din mucegai. Sigur ar fi iubit și pastele cu gorgonzola și dovleac, pentru că dovleacul se naște din noroi. Om vedea pe unde facem loc și bubelor lor prin vreun paragraf mai jos.

Italienii, oameni mai practici, în loc să nască din mucegai frumuseți, au făcut, previzibil, ceva de mâncare; frumusețile erau deja cam toate create de Michelangelo, Leonardo et comp. Au făcut din mucegai o brânză mare. Nicicum o mare brânză. O brânză, mare, imensă, enormă, formidabilă: gorgonzola, după numele locului de baștină, undeva lângă Milano. Ca orice chestie formidabilă, ar părea că s-a născut din pură întâmplare. Cam ca și penicilina lui Fleming.

Dar să lăsăm și istoria, că ne ia în curând cu leșin de-atâtea povești. O rețetă mai mult decât rapidă și cu efect de necontestat. Pariu pe dovlecii mamei. O rețetă gata cât ai zice pește. Sau dovleac. Nici nu termină soțul berea și mâncarea e deja în farfurie.

De ce avem nevoie pentru rețeta de paste cu dovleac și gorgonzola

La orice rețetă, exceptând aluaturile, cremele și tot ce ține de patiserie și baking, cantitățile sunt orientative, nu există nimic bătut în cuie. Iar asta e o mare lege de care trebuie să țină cont cine să își exerseze talentele de bucătar. E important pentru evoluție și e important și în cazurile când unul dintre ingrediente este deficitar.

Pentru două porții medii:

-150-180 g spaghete sau tagliatelle

-150- 200 g dovleac crud, curățat, tăiat cuburi mici

-50 g gorgonzola

-1 ceapă medie (50 g)

-ulei, sare, piper – cât vă lasă inima, tensiunea sau colesterolul

-opțional, câteva frunze de radicchio

-ca iarbă aromatică pentru o notă finală, cea mai potrivită este oregano proaspăt, în lipsă, uscat, dar mult mai puțin

-1 oală mare, 1 oală mai mică din material antiaderent, 1 mixer vertical

Cum procedăm și în ce ordine

*în oala cea mare turnăm apa, minim 2 litri, cu minim 1 linguriță de sare, și când fierbe dăm drumul pastelor. Le lăsăm să fiarbă cam cât scrie pe pachet, dar mai și controlăm, pentru siguranță

*teoria spune că pentru 100 de grame de paste sunt necesare 1 l de apă și circa 1 linguriță de apă, din care pastele absorb sare; eu folosesc undeva la jumătate din motive personale de gust, fiecare își poate regla singur cantitatea optimă, ținând cont de faptul că și alte ingrediente conțin, de regulă, sare

*în același timp, alături așezăm cealaltă oală mai mică, cu câteva linguri de ulei, în care sotăm rapid ceapa tăiată mărunt *când ceapa a devenit relativ transparentă adăugăm, mereu la foc mediu, cuburile de dovleac

*le sotăm ușor, adăugăm puțină apă fierbinte din oala cu paste, cât să cuprindă cuburile

*fierbem împreună ceapa cu dovleacul până acesta începe să devină moale, nu mai mult de 10 minute,

*cu un mixer vertical reducem dovleacul în cremă, ideal nu foarte fină, undeva la mijlocul distanței dintre cremă și bucăți întregi

*în cremă adăugăm și brânza gorgonzola, se va dizolva rapid în crema caldă, ar părea că a dispărut dar e. Iohannis gen, doar că la gorgonzola gustul rămâne și se simte la final; în celălalt caz, era pe când nu s-a văzut, azi îl vedem și nu e

*pastele se scurg și se adaugă peste crema de dovleac, amestecând bine dar cu atenție

*în mod normal nu mai este nevoie de sare, decide fiecare

*servim cât mai cald pe un platou sau într-un bol adăugând eventual puțină gorgonzola deasupra, parmezan ras, piper și oregano

*la limita absurdului, cine e tentat dar nu se încumetă încă să facă loc mucegaiului în stomacul personal, poate încerca să înlocuiască zola cu orice tip de brânzet cu gust pronunțat, inclusiv de capră, care să reechilibreze dulcele

Dovleacul se îmbină la perfecțiune cu aroma de oregano

Cu ce e poate combina gorgonzola

Gorgonzola e un tip de brânză gras, obținut din lapte nedegresat, care se încheagă și pe care apoi se inoculează cu culturi controlate de mucegai. Se poate consuma în varianta proaspătă, cremoasă – dolce, sau mai uscată, mai intensă – piccante.

Având în vedere că are un conținut caloric ridicat, idealul este ca gorgonzola să fie folosită ca parte aromatica, de sapiditate, nu ca ingrediente de bază. Ok, sunt oameni care fac pasta ai quattro formaggi cu cantități de brânzeturi, printre care și gorgonzola, care prespune laptele unor vaci care au consumat hectare de iarbă, dar nu sunt un bun exemplu, firește.

Combinațiile ideale pentru gorgonzola sunt cele în care gustul său intens, picant, este contrabalansat de unul dulceag. În afară de dovleac, în contextul supelor, pastelor sau al unui risotto, gorgonzola stă foarte bine alături de struguri, smochine, pere, mere, kiwi. Dintre legume, combinații reușite sunt cele cu roșii, ardei, țelină, ridichi. La fel de bine poate fi folosită în aperitive alături de nuci sau fistic.

Fiindcă orice combinație se poate declina în mai multe tipuri de rețetă, combinația zola cu dovleac o putem replica în mod similar și într-un risotto sau într-o supă: ceapa și dovleacul cuburi să călesc în puțin ulei și se fierb, eventual și un cartof, spre final se pot adăuga și câteva paste mici, pentru supă. Se aromatizează direct în farfurie cu gorgonzola.

E important să gândim mâncarea nu în rețete, ci în combinații în care să includem carbohidrați, proteine, vegetale. E mult mai eficient să plecăm de la o idee de combinație și în jurul ei să construim un fel de mâncare după propria dorință, alegând ce consistență dorim. Exact ca în exemplul de mai sus, în care pastele au fost transformate în supă, păstrând ideea principală.

Rețete cu dovleac, idei care se pot modifica și adapta

Revenind la întrebarea mamei, ce face ea cu atâta dovleac, posibilitățile sunt nenumărate. În afară, eventual, de dovleci cu găuri pe post de sperietoare, pentru aia există deja klaus-ul suprem ca october surprise absolut și de neegalat prea curând în istorie.

Prima și cea mai simplă, dovleacul tăiat bucăți se poate folosi alături de alte legume ale toamnei în supe, supe cremă, tocăniță, ghiveci, cam cum am proceda cu cartofii.

Apoi, consistenta lui îl face ideal pentru a fi înglobat în diferite tipuri de aluat: fie în gnocchi, care nu sunt altceva decât niște găluști, fie în aluaturi de tarte în care înlocuim o parte din faină dar și o mare parte din zahăr cu pulpa de dovleac fiartă la vapori sau coaptă în cuptor. Găluștile de dovleac se pot îmbina cu brânzeturi sau cu sos ragù cu carne, dar și în versiune vegetală, cu sos de nuci.

Ba chiar pulpa de dovleac pre coaptă se poate îngloba și în aluaturi dospite, de pâine sau de produse dulci de patiserie. Se pot face și creme cu mult dovleac și puțin zahăr, cum ar fi crema de zahăr ars cu dovleac. Extrem de reușită e și pizza fără sos de roșii, cu mozzarella, gorgonzola, bucățele de pere și nuci, un clasic. Sau dovleac și cremă de fistic, mai inovativ.

În ultimă instanță, felii de dovleac la cuptor cu gorgonzola și nuci deasupra (spre final).

Totul ia sfârșit, mai devreme sau mai târziu, dar o porție de paste, întotdeauna mult prea repede…

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *