Ne salutam si ne luam la revedere peste vacanta cu o salata de vara creata de mine anul trecut, cu ocazia unui concurs de inventat mancaruri in cele trei culori ale drapelului national italian – rosu, alb, verde.
Concursul era adresat cu precadere persoanelor nascute pe alte meleaguri si care in prezent traiesc in Italia, nefiind exclusi nici nativii italieni, evident. Au fost peste 100 de persoane inscrise, fiecare cu cate o propunere. A mea a primit o mentiune speciala a juriului, fiind considerata gustoasa, echilibrata si sanatoasa, insa un pic prea curajoasa pentru conservatorismul italienilor, avand in vedere radacinile de telina putin cunoscute si consumate in Belpaese 🙂 A castigat, spre dezamagirea generala, a n-a reinterpretare a salatei caprese…Una peste alta, insa, a fost o zi minunata, populata cu oameni suprinzatori si deloc banali, italieni mai vechi sau mai noi. Mahnirea e ca pagina de fb a evenimentului vad ca a disparut, intre timp…N-aveti, asadar, decat sa va inspirati si sa o incercati…
Ps. Nu stiu daca pe piata romaneasca se gasesc conserve cu pulpa de crab. In lipsa, puteti folosi bastonase de surimi, care se obtin din pulpa de crab, am vazut ca se gasesc din abundenta.
Iata reteta, cantitatile sint la alegerea fiecaruia, puteti folosi aproximativ cat am folosit eu – se vede din imagine – pentru 1 portie :
* 2-3 frunze de salata verde, frunzele taiate de dimensiuni medii, asezate dedesubtul restului ingredientelor
* 1 dovlecel taiat rondele coapte pe grill (usor) – trebuie respectate culorile dar si ca sa nu-i alteram prea tare calitatile nutritive
*1 felie de radacina de telina, taiata julienne
* 10 rosii cherry
* 100 g pulpa de crab (surimi)
*sare, piper, suc de lamaie, ulei de masline, patrunjel verde & erba cipollina pentru decor
Nu va ramane decat sa asezati componentele salatei in ordinea din imagine, toate tinute in prealabil minim 1 h in frigider. Condimentati toate ingredientele cu sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, decorati cu patrunjel si erba cipollina (habara n-am care e denumirea romaneasca – Allium schoenoprasum ). Insistati cu lamaie pe pulpa de crab, ii sporeste aroma.
Se consuma cat mai rece posibil, amestecand-o la moment. Perfecta ca aperitiv/apetizer de vara sau chiar ca fel unic (main course) pentru cine mananca hipocaloric sau ca prim fel pentru pranz sau cina.
Enjoy si sa ne revedem cu bine dupa vacante 🙂