Un alt fel de paste care intruneste maximul de calitati si minimul de defecte : simplu, rapid, ieftin, bun si dietetic, cu ingrediente la indemana. Prin orice frigider, cat ar fi el de gol, supravietuieste, de regula, o conserva de ton si o sticla cu suc de rosii. Puteti retine, asadar, pastele cu ton la capitolul mancaruri in situatii limita, cand va intarzie salariul, cand n-aveti timp sau chef sa mergeti la cumparaturi sau cand ajungeti mult prea tarziu seara acasa. Sosul e gata in timp ce fierb pastele, deci in max. un sfert de ora puteti manca 🙂
Totodata, e o mancare potrivita atunci cand se aduna un grup mai mare de oameni cu o foame considerabila, pentru ca se prepara repede si dupa ea merge de minune 1-2-n beri 🙂
Se adapteaza perfect tuturor anotimpurilor, in functie de ele putem folosi suc de rosii conservat sau rosii proaspete, si e la fel de binevenit si ca pranz la birou, pentru ca nu trebuie incalzit.
Pentru 2 portii:
200 g paste scurte *
100 g ton din conserva ( o conserva format mediu)
100 g suc de rosii ( cantitatea e variabila, in functie de concentratie, preferinte)
1 catel de usturoi
1 ardei iute (uscat sau proaspat)
2 bucati ansoa (optional)
sare, piper, patrunjel verde
2-3 linguri ulei de masline
Pastele se fierb intr-un vas mare in minim 2 litri de apa. Aici http://mammalapasta.blogspot.it/2013/12/paste-fusilli-dovlecei-brie.html mai multe despre cum puteti profita de apa de fierbere.
In paralel, in acelasi timp, intr-o tigaie antiaderenta se incalzeste usor uleiul de masline si se aromatizeaza cu usturoiul, ardeiul iute si filetul de ansoa taiat marunt, adica se calesc la foc potrivit 1-2 minute, pana bucatelele de ansoa se dezintegreaza. Se adauga tonul maruntit si se calesc in continuare la foc potrivit alte 2-3 minute, dupa care se adauga sucul de rosii, se lasa focul mic si se fierb impreuna circa 10 minute. In final se adauga patrunjelul taiat marunt, sare si piper dupa gust.
Peste sos se adauga pastele fierte si scurse, se amesteca inca un minut la foc iute si se servesc presarand inca putin patrunjel in farfurie.
Tip (mic secret) : * Cand se folosesc pastele scurte si cand cele lungi: Pastele scurte pot fi penne, fusilli, mezzemaniche (cele din fotografia de mai sus), farfalle etc, ele se preteaza a fi combinate cu sosuri de o consistenta mai mare, care nu „curg”, pentru ca fiind dense raman printre golurile si ridurile de pe suprafata lor si nu se scurg imediat inapoi in farfurie. Asta spre deosebire de sosurile mai lichide, fluide, cum e sosul de rosii simplu, salsa al pomodoro, care se consuma cu paste lungi (spaghetti, linguine, tagliatelle etc), secretul fiind ca pastele lungi, fierte al dente, absorb o cantitate considerabila din lichidul pe care il contine sosul si astfel totul se echilibreaza.