mammalapasta.ro

Tarta in forma de floarea soarelui umpluta cu spanac

0 0
Read Time:4 Minute, 12 Second

O alta tarta sarata de primavara, potrivita pentru masa de Paste. In Italia sint privilegiate mult preparatele la cuptor cu legume de primavara, verdeturi etc, pentru mesele cu familia sau pic nic-urile din a doua zi de Paste. Potrivita pentru ca fructifica spanacul, o leguma prin excelenta a primaverii, pentru ca se poate pregati dinainte, se mentine frageda 2-3 zile in frigider si, nu in ultimul rand, estetica o promoveaza ca un preparat de sarbatoare. Evident ca se poate prepara oricand, e buna la orice ora a zilei.
Mai mult, puteti folosi acest aluat fraged, pus la punct de mine  in timp plecand de la o reteta clasica, pentru a prepara alte tarte impletite, rasucite, cu alte umpluturi, cornuri sarate etc, asa cum am povestit si cand am prezentat pan brioche impletita umpluta cu urzici . Sint toate aluaturi versatile, care se presteaza a lua cele mai diverse forme si a fi combinate cu cele mai diverse condimente ca umplutura. Eu am facut un experiment si am congelat o parte de aluat, cand am facut prea mult, si dupa o saptamana a fost perfect. Trebuie decongelat in frigider, nu la temperatura ambientala, si abia dupa congelare aluatul trebuie tinut la temperatura camerei 2 h, pentru a se reactiva .

Pentru o tava de 30 cm diametru:

aluatul
320 g faina 0
240 g faina 00
2 linguri pecorino (cas de oaie uscat ras fin e un bun inlocuitor, e aproape identic cu pecorino italian)
2 oua
150 ml lapte
75 g unt topit dar nu cald
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
10 g drojdie proaspata

umplutura
500 g spanac proaspat, oparit, scurs bine, tocat marunt
3 linguri ulei de masline
1 ceapa
100 g cascaval/parmiggiano/telemera/ ce branza doriti, atentie la cata sare contine

Din ingredientele pentru aluat preparati aluatul asa: incalziti laptele putin, dizolvati in el lingurita de zahar si drojdia. Incalziti untul sa se lichefieze, insa fara sa il incalziti prea tare. Ouale le bateti usor cu furculita. Intr-un bol mare turnati toata faina, amestecati in ea sarea si branza rasa, in mijlocul ei adaugati ouale batute, untul topit, laptele cu drojdia dizolvata si zaharul, amestecati bine si framantati circa 10 minute. Trebuie sa rezulte un aluat moale, dar care se desprinde de maini. Folositi, eventual, un praf de faina in plus ca sa il aduceti la formula dorita. Odata terminat de framantat, il acoperiti cu folie de plastic sau un prosop de bucatarie umezit si il tineti sa dospeasca circa 2-3 h, pana isi dubleaza volumul.
Daca folositi masina de facut aluat&paine, procedura e similara: turnati in cuva faina si adaugati deasupra restul ingredientelor, ca in procedura manuala.
In timp ce asteptati aluatul, preparati umplutura, e foarte simplu: spalati, opariti, racoriti, scurgeti bine si taiati marunt spanacul. Caliti o ceapa taiata marunt in ulei circa 10 min la foc mediu, apoi o amestecati cu spanacul si branza rasa, oricare ar fi ea, sare, daca mai e nevoie, si piper. Trebuie sa rezulte fara lichid, daca vedeti ca are totusi putin lichid, il scurgeti.

Cand e gata de a fi prelucrat, il impartiti in doua jumatati, pentru ca trebuie sa obtinem doua foi rotunde:

Fiecare jumatate o intindeti in forma rotunda, de circa 1 cm grosime. Uneia din ele ii dati dimensiunea tavii in case o coaceti. Ca sa nu gresiti, presati peretii tavii pe foaie ca sa lase semn, apoi taiati:

Iata foaia asezata  in tava:

Urmatoarea o faceti cu 2-3 cm mai lata pe raza, masurand tot cu tava, adica asa, si o dam deoparte cateva minute:

In tava, asezam umplutura asa ca in imagine, dupa ce s-a racorit. In centru o gramajoara mai ridicata, de circa 10 cm diametru, lasam un spatiu de circa 3 cm in jurul ei, apoi completam de jur imprejur, lasand alti circa 3 cm pe marginea exterioara:

Acum, asezam deasupra foaia mai mare, astfel incat zonele cu umplutura sa fie complet separate intre ele. Trebuie sa asezati deasupra prin  miscari delicate, cu atentie, si apoi sa presati bine foile intre ele unde vin in contact direct, ca sa nu iasa umplutura, nici pe margine, nici in centru:

In continuare, pentru a ajunge la forma dorita, practicam circa 10 taieturi ca in imagine:

Acum luam fiecare portiune din cele separate prin taiere si o intoarcem astfel incat deschiderea sa fie in sus:

O mai lasam circa o ora sa se umfle din nou aluatul, apoi dam la cuptor preincalzit la 200 grade circa 20 de minute, in functie de propriul cuptor. Ca sa ajutam aluatul sa nu se usuce, va sfatuiesc sa umpleti un mic vas termorezistent cu apa si sa il introduceti in cuptor, in timpul coacerii.
Voi, daca vreti, pentru un plus de estetica, inainte sa o dati la cuptor o puteti unge cu ou batut, eventual presara inca putina branza rasa deasupra etc, eu terminasem ouale si am lasat-o asa :), iata  rezultatul:

Eu am uitat sa o ung deasupra cu ou, ar fi iesit mult mai lucioasa si rumena si prezentabila, voi sa nu uitati 😉

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *