mammalapasta.ro

Salata de iarna cu varza cruda & fasole

0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

O salata rapida perfecta ca prim fel sau ca fel unic, daca o imbinati cu o felie de branza. Ea in sine nu contine nimic de origine animala, e un fel vegan 100% daca o consumati fara altceva. E o imbinare de legume, fructe, leguminoase, seminte, toate la indemana si ideale de consumat iarna, creata de mine in incercarea de a gasi alte solutii pentru varza cruda in combinatii cu nivel caloric scazut. Totodata, asa cum e ideal intr-o salata, avem o combinatie de texturi diferite: crud-fiert-crocant, care o fac si placuta, nu doar utila.

Cantitatile si proportiile sunt variabile. Pentru 1 portie eu am folosit:

3 foi de varza medii, din care 1 ca baza, pe care am asezat restul
2-3 linguri de fasole fiarta (de orice tip)
1/8 dintr-un ardei gras rosu
1 portocala mica
100 g crutoane de paine
1 lingura seminte de floarea soarelui
3 linguri sos citronella (jumatate ulei de masline + jumatate suc de lamaie)
sare, piper

Inainte de toate, trebuie sa fierbeti fasole, sau sa o decongelati daca o aveti deja fiarta si congelata, sau, la limita, folositi din cea cumparata prefiarta.  Regula generala e ca atunci cand fierbeti sa fierbeti mai mult si ce e in plus sa congelati, portionata in functie de propriile nevoi.
Daca nu aveti crutoane de paine gata facute*, taiati 1-2 felii de paine in cubulete si le tineti pe foc mic mic intr-o tigaie antiaderenta pana se usuca, sau, daca aveti mai mult timp la dispozitie, in cuptor. Atentie, daca le puneti pe flacara trebuie intoarse des, pentru ca se ard. Cand sunt gata, adica au devenit crocante dar fara sa se schimbe la culoare, le dati deoparte. Folosi 1 lingura de sos citronette si stropiti usor crutoanele, astfel incat sa nu ramana nici foarte crocante, dar nici sa se inmoaie.
In aceeasi tigaie uscati usor semintele de floarea soarelui, si pe ele trebuie sa le amestecati des, sunt gata inainte de a se schimba la culoare si gustand le simtiti usor crocante.
Varza, ardeiul gras si portocala le spalati si le dezinfectati cu dezinfectant alimentar. E o norma de igiena publica de care suntem obligati sa tinem cont daca nu vrem sa riscam vreo hepatita.
Odata curate, portocala se curata normal, se desfac feliile si se taie in jumatate fiecare din ele. Varza se taie cat mai fin, la fel si ardeiul, feliute inguste si lungi circa 4 cm. 

Cand totul e gata, asezati intr-o farfurie adanca pentru salata o foaie de varza in care apoi sa plasati restul ingredientelor salatei. Foaia nu e doar de decor si nu se arunca ( a arunca mancarea e un pacat), taiati si mancati din ea de la margine inspre centru, impreuna cu restul salatei.
Peste foaie asezati restul de varza taiata marunt, ardeiul, portocala, fasolea, si le amestecati usor. Peste ele adaugati crutoanele de paine pregatite cum am explicat anterior si semintele crocante. Le stropiti cu restul sosului citronette, completand cu sare si piper dupa propriul gust.
In monoportii in boluri mici poate deveni un inspirat aperitiv, intr-o caserola inchisa, un binevenit pranz la birou. Un strop de parmezan ras deaupra o face si mai apetisanta, daca nu aveti limitari in dieta.

* Tips: cum se fac crutoanele de paine
Painea de 2-3 zile care nu mai e foarte proaspata o puteti recupera in multe feluri, unul din ele fiind crutoanele. O feliati, apoi din felii faceti cubulete si le uscati ori in tigaie, la foc foarte mic, ori in cuptor, tot la foc mic. Cand sunt gata crocante se pot conserva mult timp. Le lasati sa se racoreasca, apoi le inchideti intr-un bol cu capac. Le puteti consuma in salata, in supa, in lapte, cu un sos deasupra etc.

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *