Pentru 2 portii :
200 g fusilli
1 dovlecel potrivit (circa 200 g)
100 g branza brie (in lipsa puteti inlocui cu alt tip de branza cu gust intens)
2 linguri smantana dulce
2 linguri ulei masline
1 catel usturoi mic
1 ceapa mica
parmezan ras (optional)
sare
piper
Se fierb pastele conform indicatiilor de pe pachet, plus minus un minut, dupa preferinte, al dente sau mai putin al dente. Se adauga in apa cand apa fierbe. Cata apa? Formula e mereu urmatoarea: pentru100 g de paste = 1 litru de apa + 1/2 lingurita de sare. Ca regula, pastele sunt gata atunci cand, rupand una in bucati, nu se mai observa in mijloc partea alba, amidon alb netransformat, deci cruda inca. Se scurg si se tin pret de cateva minute calde in oala in care au fiert, pana sa ajunga peste sos.Ca sa nu se lipeasca, se pot stropi cu cateva picaturi de ulei si amesteca.
In paralel, in timp de fierb pastele, intr-o tigaie antiaderenta se caleste in ulei ceapa si usturoiul tocate marunt, dupa 1-2 minute se adauga dovleceii taiati lamele fine. Se tin la foc mediu-iute timp de 8-10 minute, picurand cate putina apa din apa de la paste, atat incat sa nu se lipeasca.
Se adauga pastele fierte, smantana si brinza brie bucatele. Se amesteca pe foc mic inca 1 minut si e gata. Sare si piper dupa gust, la final, eventual un strop de parmezan ras, da mereu un plus de gust. In mod normal, folosind apa in care au fiert pastele plus sarea continuta de branzeturi, nu mai e nevoie de sare in plus.
Tip(mic secret) : cand scurgeti pastele, umpleti farfuriile in care urmeaza sa mancati cu apa fierbinte. Le goliti cand le umpleti cu pastele. In felul asta farfuria deja incalzita face ca pastele sa ramana calde mai mult timp. O metoda extrem de simpla si economica pentru a va bucura de paste calde, ca asta e frumusetea.
E un fel de mancare fara prea multe grasimi, motiv pentru care se preteaza bine la a fi luat ca pranz la birou. Iarna e suficient sa il tineti putin langa calorifer si e perfect.