mammalapasta.ro

Paste cu spaghetti de mare si ciuperci champignon- reteta antiaging

Paste cu spaghetti de mare si ciuperci champignon- reteta antiaging

0 0
Read Time:5 Minute, 12 Second

In asteptarea luminii care nu mai vine, doar poza asta am reusit sa produc, din pacate. Meteorologii sint  pozitivi pentru zilele viitoare, asa ca nu ramane decat sa ne rugam la zeul Thor sa vina soarele, ca sa nu ramana blogul singur, trist si abandonat.
Insa daca mergeti dincolo de aparente veti descoperi o noua reteta ce are la baza conceptul antiaging de bucatarie. Multe de pe acest site asta incearca, sa aduca in atentie retete gustoase care prelungesc viata,  bazate in mare parte pe ingrediente vegetale cu aport nutritional pozitiv. Adica mancaruri care ne ajuta sa ne mentinem tineri si sanatosi, eliminand, pe cat depinde de noi si de alimentatie, riscul de a ne imbolnavi. Spre deosebire insa de celelalte, aceasta reteta este conceputa „stiintific” pentru a reflecta conceptul, utilizand in majoritate covarsitoare ingrediente cu proprietati antiimbatranire. Despre concept, mai jos, dupa ce povestim reteta.  Asadar, avem asa pentru 1 portie:

100 g paste scurte, cu sau fara ou, cum preferati

5 g alge de mare deshidratate denumite spaghetti de mare, anume HIMANTHALIA ELONGATA (bogata in vitamina C si potasiu, util organismului inainte de venirea frigului, se gasesc din abundenta in Romania in magazinele cu produse naturale, bio etc )

usturoi jumatate de capatana sau cat preferati

ginger proaspat cam cat o nuca

ciuperci champignon 100 g ( puteti incerca  si cu altele, din experimente se invata)

patrunjel verde o lingura

ulei de floarea soarelui 2 linguri

piper

curcuma

sos de soia 2 linguri

sare (eventual)

Procedeul e extrem de simplu: inainte sa  punem pastele la fiert, trebuie sa inmuiem algele, ca atunci cand le adaugam restului componentelor sa aiba timpi de pregatire similari. Pentru asta, le punem la marinat intr-un mic vas in sosul de soia, taindu-le de cativa centimentri daca sint lungi, astfel incat sa ocupe mai putin volum si sa stea in lichid. Trebuie tinute  asa circa 20-30 de minute, asa ca le puteti pune inainte sa va apucati de gatit propriu-zis, insa si daca le lasati doar 15 sint ok, le tineti apoi in tigaie 2 minute in plus la fiert.
Odata rezolvate algele, fierbem pastele dupa dupa procedura explicata anterior . Fierberea pastelor e un procedeu mai complex decat pare, asa ca cititi bine instructiunile si in general incercati sa capatati experienta invatand inclusiv din greseli, daca va pasioneaza capitolul paste.
In timp ce fierb pastele, aproximativ 10-12 minute, pregatim sosul din restul ingredientelor. Incepem prin a aromatiza uleiul intr-o tigaie antiaderenta cu usturoiul taiat marunt si gingerul taiat marunt, cu cat mai marunt taiate, cu atat lasa mai bine aroma. Le tinem in uleiul incalzit la foc mediu circa 2 minute, amestecand cu atentie sa nu se arda si regland flacara in functie de acest criteriu, uleiul cald trebuie sa le „atace” dar fara sa le schimbe  culoarea, trebuie, practic, sa sfaraie usor. Trecute cele 2 minute, adaugam ciupercile taiate de dimensiuni medii, cam ca la ciulama sau putin mai mari. Calim totul impreuna mentinand focul mediu spre mare inca  vreo 3-4 minute, dupa care adaugam algele inmuiate si stingem totul cu sosul de soia de la alge, la foc iute. Odata evaporat revenim la flacara medie si le mai calim pe toate impreuna alte 3 minute. In final potrivim eventual de sare – atentie, teoretic nu e nevoie pentru ca am folosit sos de soia, care contine deja sare cat pentru o portie de mancare, plus faptul ca pastele au fost deja fierte in apa cu sare, ceea ce esential pentru gustul final. Neaparat, pentru a rotunji si completa aroma, completam cu piper si curcuma, cam un varf de lingurita din fiecare, in functie de gustul personal.
Cum o sa vedem pe parcursul itinerariului antiaging viitor, combinatia piper-curcuma are multe beneficii in alimentatie, dincolo de beneficiile majore pe care le contine in mod natural curcuma, un condiment puternic antiinflamator.
In tigaia cu sos adaugam pastele fierte si strecurate intre timp, le mai saltam in tigaie pana se amalgameaza totul bine, ne folosim pentru amalgamare de putina apa in care au fiert pastele, si servim in farfurie cu patrunjel verde taiat marunt. Daca tinem sa mancam o mancare 100% vegan, folosim paste fara ou si putem garnisi in final farfuria cu putina drojdie liofilizata, eventual cateva seminte de susan alb sau nuci prajite si maruntite. Daca nu, putem folosi paste cu ou si presara in farfurie putin parmezan ras. Ambele combinatii sint gustoase si sanatoase, atata timp cat nu exageram cu parmezanul.
That’s all folks 🙂

Despre bucataria antiaging

Pentru a manca sanatos si a ne mentine sanatatea la parametri cat mai inalti, conditie esentiala impotriva imbatranirii precoce, nu e suficient sa consumam  alimente proaspete, eventual bio, naturale, locale, de sezon, sarace in grasimi, cat mai putina sare si zahar etc. Dincolo de aceste conditii, corecte si de care trebuie sa tinem cont, multele cercetari ale deceniilor din urma, pe baza carora conceptul antiagind s-a articulat, au formulat trei conditii esentiale in pregatirea alimentelor, asfel incat potentialul lor nutrivit sa fie exploatat la maximum:

* ingredientele trebuie alese, folosite si dozate in functie de nevoile calorice si nutritionale ale fiecaruia, dincolo de calitatile lor generale; de exemplu, daca sintem anemici, nu consumam ceva  care mareste consumul de fier din sange;
* ingredientele trebuie combinate astfel incat sa obtinem in mod exponential efectul lor, in urma reactiilor chimice care se produc; de exemplu, stiind ca vitamina E are nevoie de vitamina C  ca sa se activeze, intelegem de ce e foarte sanatos sa condimentam salata verde cu ulei de masline (vit. E) si suc de lamaie (vit. C);
* tehnicile de  gatire – ingredientele isi schimba proprietatile in functie de metoda de preparare, de timpul de gatire, de temperatura etc, iar conceptul antiaging ne  invata  esentialul despre cele mai potrivite tehnici si caror alimente li se asociaza aceste tehnici

In continuare, in posturile urmatoare, vom ilustra cu alte retete principiile enuntate mai sus, adaugand insa  de fiecare data si cateva informatii pe scurt care se subscriu conceptului.

In viitor incerc sa vorbes despre ce inseamna concret sa tinem departe spectrul tuturor bolilor la care contribuie si alimentatia incorecta.

Ideile de mai sus reprezinta o sinteza personala pe baza  lecturilor in domeniu, fiecare poate aprofunda pana la ce nivel doreste.

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *