mammalapasta.ro

Paste cu conopidă și pesmet aromatizat cu hrean și miez de nucă

Paste cu conopidă și pesmet aromatizat cu hrean și miez de nucă

0 0
Read Time:5 Minute, 25 Second

Paste cu conopidă și pesmet – o combinație care poate fi elaborată în mai multe variante. Cum conopida nu are cine știe ce gust extraordinar dar e bine să o consumăm, ne vine în ajutor metoda pesmetului aromatizat. Prin intermediul lui vehiculăm o serie de arome care se adaugă rezultatului final, fără ca ele să includă și calorii.

Cum dăm sens unei conopide într-o farfurie fără să se autosesizeze procurorul anticolesterol

Pastele cu conopidă și pesmet sunt variațiuni pe aceeași temă întâlnite în sudul Italiei. Fiecare zonă cu tradiția ei, se știe. O mâncare nu tocmai invitantă dacă o propui cuiva care își începe ziua cu doi carnați cu muștar și trei ochiuri. Însă excluzând această categorie, pastele cu conopidă sunt o mâncare mai mult decât mișto. Cu o condiție: aceea de a aromatiza suficient pesmetul pe care i-l adăugăm. El aduce gust, aromă și textură.

Mâncarea de sezon e întotdeauna preferabilă, iar conopida este prin excelentă unul din produsele toamnei. Proprietățile ei sunt cunoscute, mai nou au fost redescoperite o serie de soiuri vechi, colorate, fiecare cu proprietățile lui specifice. Ok, am văzut că mai toată lumea ori bagă repede mixerul vertical și rezultă o supă cremă sau un piure; sau o bagă la cuptor și o gratinează, împreuna cu foaaarte multe brânzeturi, grăsimi fără număr, fără număr. E ok, nu există o Înaltă Curte a gastronomiei care să-i condamne pe păcătoșii în ale colesterolului la niște ani de închisoare cu executare. Se condamnă ei singuri, dar asta e o altă discuție. Firește, putem exagera din când în când, dar e ideal să mâncăm mult mai mult conopidă decât ne putem face de cap.

Iar pentru asta există metode mai rapide și mult mai dietetice pentru a da un sens conopidei în farfurie. A încerca să împaci ideea de vegan/de post cu ideea de gustos și apetisant e cam cum ai încerca să împaci capra cu soacra, Palestina cu Israelul sau PNL cu USL. Toate sunt aproape imposibile, mai puțin veganismul cu plăcerea. Asta e perfect posibil. Vegan is good, fără a însemna că trebuie să fim neapărat vegani 24h/24h.

Paste cu conopidă. Rețetă rapidă și de post/vegan într-un sfert de oră

Pentru că de regulă cu greu ar accepta cineva să consume conopida crudă, un bun compromis este să o trecem rapid prin apă clocotită. Blanșare, ar zice un chef modern. În felul ăsta îi păstrăm ceva din calitățile nutritive incontestabile.

Avem nevoie de foarte puțin timp, vreun sfert de oră, de o oală și o tigaie anti aderentă. Nu maltratăm vasele, nici nu le discriminăm. Fără violență. Doar le folosim la foc potrivit, le spălăm frumos și le punem la loc.

E foarte simplu ce urmează să facem. E o rețetă dar în realitate e un procedeu care poate suferi variații. Un template pe care îl putem modifica. Precum cel de la wordpress cu care îmi bat eu capul, doar că în bucătărie e infinit mai simplu și nu există SEO. Dar vine vremea când facem analize de sânge și în momentele alea dilema dacă e mai simplă bucătaria wordpress-ul revine în actualitate.

Ce avem de făcut, pe foarte scurt, și cu ce

-într-o oală cu apă, cu sare, care dă în clocot, adăugăm pastele, iar spre final și buchețelele de conopidă

-în tigaia anti aderentă pregătim partea aromatică, pe care o adăugăm bazei de paste și conopidă

Ingrediente – 2 porții

-150 g spaghetti, integrale sunt mai sănătoase, alege fiecare după conștiință

-300 g conopidă, circa, de preferință colorată

-1 cățel de usturoi, sau mai multe, dacă nu deranjează – dacă știe cineva de ce se numește ”cățel”, sunt foarte curioasă…

-câțiva mieji de nucă

-pesmet sau bucăți foarte mici de pâine preferabil mai uscată, dacă e proaspătă o puteți usca direct în tigaie

-o lingură de hrean ras

-ulei, sare, piper

Paste cu conopidă și pesmet aromatizat. Cum procedăm pas cu pas

*în oala cu minim 2 l de apă și o linguriță de sare dăm drumul la paste, neapărat când apa clocotește

*spre finalul celor circa 10 minute (scrie pe pachet exact cât) adăugăm în aceeași oală și buchețelele mici de conopidă

* pentru cine preferă conopida mai crocantă, sunt suficiente 2-3 minute, altfel, circa 5-6 minute e un timp optim

*în timpul în care fierb pastele și conopida, pregătim partea aromatică

*în tigaia anti aderentă adăugăm câteva linguri bune de ulei, preferabil de măsline dar nu e o lege universală

*când uleiul se încălzește adăugăm usturoiul tăiat bucăți, îl lăsăm în uleiul la foc mediu ca să își transfere aroma

*eliminăm usturoiul și în ulei adăugăm pesmetul sau pâinea cât mai mărunțită, învârtim rapid până devine crocantă

*adăugăm miezul de nuci mărunțit, mai învârtim de câteva ori

*pe final adăugăm hrean ras, cantitatea ține exclusiv de gust, însă e logic că nu trebuie să acopere restul

*mai învârtim de două ori și amestecul aromatic e gata

*cum între timp pastele și conopida au fiert și s-au scurs, le turnăm într-un bol mai mare

*peste ele adăugăm amestecul din tigaie, opțional încă puțin ulei, eventual sare, și amestecăm

*servim cu piper ras proaspăt deasupra (servit se referă la acțiunea de a duce bolul la masă, nu la a mânca, precum cei care au servit la prânz o ciorbă de burtă și 6 sarmale)

Acesta ar fi template-ul de paste cu conopidă și pesmet. Îl putem customiza adăugând părții aromatice câteva bucățele de anșoa sau putem înlocui foarte bine conopida cu broccoli. Ca tip de paste sunt de preferat cele lungi, dar în loc de spaghetti merg foarte bine și linguine, de exemplu. Mai puțin cele late tip tagliatelle sau pappardelle, care se pretează sosurilor cu textură măruntă. Dealtfel, în prima foto eu am amestecat două tipuri de paste, pe care le-am fiert în aceeași apă dar separat, pentru a ilustra faptul că e posibil, dacă nu avem suficiente de un singur fel.

Cum putem personaliza rețeta de paste cu conopidă

Un alt tip de customizare: cine preferă o consistență care dă spre o supă, poate fierbe și pasa conopida cu un mixer vertical, folosind puțin din apa de la fiert. Peste această cremă se adaugă pastele fierte, din cele scurte, tip fusilli, farfalle etc. Și abia apoi amestecul aromatic, în varianta vegan sau cu adaos de anșoa.
Oricare ar fi varianta preferată, cu cât mai caldă, cu atât mai bună. E cazul tuturor pastelor, cu excepția celor care se propun sub forma salatelor reci de vară.

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
50 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *