Un fel de paste rapid, specific zonelor unde toamna tarziu se culeg celebrele porcini, sau hribi. Boscaiola, numele insasi, face trimitere la ciuperci si locul unde cresc ele, padurea/bosco. Insa cum sezonul trece repede, iata o adaptare reusita a retetei la ingrediente pe care le avem la indemana iarna.
In loc de hribi am folosit obisnuitele ciuperci champignon proaspete, care se gasesc peste tot si au un cost acceptabil. Reteta originala mai presupune rosii proaspete, insa eu am preferat sa folosesc suc de rosii facut cu rosiile gustoase ale verii, in locul celor de sera disponibile iarna, care nu sunt foarte aromate.
2 portii:
200 g paste scurte
200 g ciuperci
1 ceapa
50 g bacon
circa 20 masline negre fara sambure
4 linguri suc de rosii
1 lingura smantana dulce, optional
3 linguri ulei de masline
patrunjel, sare, piper, parmezan ras
Fierbeti pastele conform instructiunilor tiparite pe pachet, avand grija sa le luati de pe foc atunci cand inca sunt al dente. 100 g paste se fierb in 1 litru de apa + 1/2 lingurita sare. Cand sunt gata se scurg, pastrand putin din apa in care au fiert, ne va folosi la sos.
In timp ce fierb pastele, facem sosul: calim ceapa taiata marunt in ulei de masline, la foc mediu, iar dupa circa 5 minute, timp in care amestecam sa nu se prinda, adaugam ciupercile taiate felii subtiri:
Se caleste ciupercile cu ceapa impreuna alte 5-6 minute. In acest timp, in paralel se calesc cubuletele de bacon, apoi se adauga la ciuperci. Se calesc separat pentru ca in acest fel prind o crusta superficiala, ceea ce le face sa fie usor crocante, si nu fierte, la final:
Amestecam rapid ciupercile cu cuburile de bacon, dupa care adaugam imediat sucul de rosii si maslinele taiate:
Se mai fierb impreuna 2-3 minute, pana dispare tot lichidul, potrivind de sare si piper. Rezultatul final, adica sosul care va merge peste paste, e cam asa:
Peste sos se adauga pastele fierte si scurse si se amesteca 1 minut in tigaie. Optional, puteti lega mai bine sosul de paste cu 1 lingura de smantana dulce. In farfurie se condimenteaza cu parmezan ras, ulei, facultatitv, piper si patrunjel verde. Asta e rezultatul final: