mammalapasta.ro

Paste alla norma – rosii si vinete – reteta simpla si usoara de vara

0 0
Read Time:3 Minute, 50 Second

Poate parea ca suna pretios, dar e extrem de simplu, cu ingrediente pe toate drumurile, rosii, vinete, paste  etc, in mare parte de origine vegetala. Poate unii dintre voi cunoasteti deja celebra reteta. E un fel de mancare estival tipic sicilian, din bucataria traditionala, dat fiind ca in Sicilia clima favorizeaza solanaceele (rosii, ardei, vinete etc). Legenda spune ca numele acestui renumit fel de paste e legat de cel al numelui compozitorului Vincenzo Bellini si al operei Norma. Nu e foarte clar in ce fel dar ceva ceva o fi, ca nu iese fum fara foc… 🙂

Reteta cunoaste numeroase variante, dat fiind ca e usor transformabila, modificabila, adaptabila. In versiunea clasica, vinetele se prajesc in ulei de masline, insa putem usor evita prajitul folosind, in schimb, cuptorul, pentru a pregati vinetele inainte de a le adauga sosului de rosii.
Pentru 2 portii avem nevoie de:
200 g paste scurte
250 g rosii
1 vanata medie
4 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi
100 g ricotta sarata sau alta branza potrivita, care se poate rade (eu am folosit parmezan)
frunze de busuioc
sare
piper

Pe scurt: vinetele se usuca in cuptor felii, se adauga taiate la rosul de rosii si impreuna la paste.
Incepem cu vinetele. Ca regula generala, indiferent de cum le gatiti, e preferabil ca vinetele sa elimine cat mai mult din lichidul pe care il contin, care le fac oarecum problematice pentru digestie. Prin metoda pe care v-o prezint, n-or sa va mai creez indigestii. Iata cum : vinetele se taie transeversal in felii rotunde de circa 1 cm grosime,  se presara cu sare si se aseaza rasfirate intr-o sita, prin care lichidul sa se scurga. Sarea fiind hidrofila, atrage la exterior lichidul, care se scurge prin sita. Ca sa ajutam scurgerea, deasupra feliilor plasam o farfurie si peste ea un alt vas, care sa creeze presiune. Le lasam asa circa 1 h, minim, dupa care le clatim  rapid sub jet de apa rece in sita in care se gasesc si le lasam din nou la scurs. Asta e procedura generala, indiferent cum le gatim (exceptand vinetele coapte, evident, pe care trebuie sa le coacem intregi).

In reteta noastra, feliile le asezam pe o tava, le stropim cu putin ulei de masline si le dam la cuptor circa 1/2 h la circa 150 grade. (in varianta traditionala, dupa ce se scurg, se taie felii lungi, de forma cartofilor prajiti, si se prajesc in ulei de masline, se scurg si se adauga, ulterior, la rosii, cine  iubeste sa manance prajit poate proceda asa, eu, nu 🙂 )

In timpul in care vinetele se usuca in cuptor, facem sosul de rosii. Ca sa nu avem coji de rosii printre dinti, e neelegant si sint si mai greu digerabile, se cojesc in felul urmator: se cresteaza in cruce in partea opusa cotorului si se tin circa 1 minut in apa fierbinte. Cand le scoateti, coaja incepe sa se ridice singura acolo unde le-am crestat, cu un cutit o ajutati sa se desfaca si e gata. E foarte rapid, conditia e ca rosiile sa fie coapte, daca sint inca nematurizate, coaja tinde sa se tina bine de miez.

Sosul: calim usturoiul in ulei de masline, la foc potrivit…

… dupa 1 minut circa adaugam rosiile decojite prin metoda anterioara si taiate marunt.

Le tinem pe foc circa un sfert de ora, amestecand si picurand putina apa cand lichidul propriu se evapora. Cand sint gata, scoatem usturoiul si adaugam frunzele de busuoic rupte in bucatele mici cu mainile, nu taiate. Asa vor lasa mai multa aroma.

In timp ce pregatim sosul de rosii, punem pastele sa fiarba precum indicatiilor de pe pachet, al dente. Daca m-ati urmarit, ati invatat deja cum se fierb corect pastele (tips).
Cand vinetele sint gata, le scoatem din cuptor, le taiem pe lung si le calim 2-3 minute cu sosul de rosii, completand cu putin ulei de masline si cu putina apa in care fierb pastele. Si asta e un truc despre care am mai vorbit (tips).

Potrivim de sare si peste acest sos final adaugam pastele scurse bine, le mai tinem inca 2 minute impreuna pe foc (saltate in padella), si e gata.

Servim cu branza rasa, ricotta sarata (care nu e altceva decat urda sarata si uscata) sau, in lipsa, cu o alta branza sarata (parmezan sau cascaval ok, nu e acelasi lucru dar se pot combina).

Asta e tot, e mai lunga explicatia decat executia 🙂
Scuze pentru fotografiile care lasa de dorit, trebuie sa ma descurc cu tabletul o vreme, aparatul a cazut si a facut buba 🙂 Multumesc pentru intelegere…

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *