mammalapasta.ro

Crespelle usoare la cuptor cu dovlecei si ricotta

0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Un prim fel rafinat, delicat la gust si ca textura, obtinut din ingrediente simple, de toata ziua. Crespelle sunt versiunea italiana a clatitelor romanesti, e din familia crepes, pancakes etc, diferenta fiind ca sunt obtinute dintr-o compozitie mai lichida, ceea ce le face mai moi si mai placute. E un fel care niciodata nu dezamageste, foarte versatil, intrucat umplutura poate varia de la dulce la sarat si tine de fantezia fiecaruia sa descopere noi si noi combinatii. E o buna alternativa la lasagna, se pregteste mai repede si e mai delicat. Se poate conserva max. 2 zile in frigider, dar data fiind textura fina, nu e indicat sa le congelati.
Eu am ales o umplutura delicata cu dovlecei & ricotta, insa o puteti varia, total sau partial. De incercat si mancat, imaginea reuseste doar partial sa redea ideea.

Cantitati pentru circa 20 bucati (format mic) – 1 portie = 2 crespelle

crespelle
2 oua
125 g faina 00
250 ml lapte
15 g unt
sare 4 g 
piper

umplutura
2 dovlecei
100 g ricotta
30 g parmezan ras
100 g sos bechamel *

sos de rosii cateva linguri
parmezan ras de presarat in tava, o mana

Crespelle se fac in maniera clasica in care se fac si clatitele, cu mici diferente la coacere. Se amesteca intr-un bol faina cu ouale si sarea:

La ele se adauga laptele, se amesteca foarte bine, astfel incat sa nu ramana granule de faina, apoi se adauga si untul topit. Se obtine o compozitie de consistenta  mai degraba lichida, e esentiala consistenta intrucat de ea depinde rezultatul final, trebuie sa fie fluida, sa curga:

Se coc apoi una cate una intr-o tigaie antiaderenta mica, eu am folosit una de 15 cm diametru, in care am topit untul. Cand puneti compozitia trebuie sa fie incinsa, dar nu in exces. Cantitatea de compozitie : atat incat sa obtineti o foaie de circa  2-3 mm grosime, deci subtire. Le coaceti cat mai putin, astfel incat sa ramana cat mai moi. Le intoarceti pe partea opusa cand arata asa:

O tineti doar cateva secunde si pe partea cealalta, cand e gata arata cam asa, adica nu a capatat puncte rumenite, precum clatitele:

Dupa ce le faceti pe toate, sau in paralel, daca e posibil, pregatiti dovleceii, ii taiati cubulete si ii caliti intr-o lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui, la foc mediu. Ii tineti cam 10 minute pe foc amestecand des, iar dupa primele 5 minute adaugati cateva linguri de apa, ca sa nu se arda. Trebuie doar sa se inmoaie, fara sa inceapa sa se dezintegreze. Asa arata cand sunt gata:

Cand se racoresc putin, ii amestecati cu ricotta, parmezan ras si sos bechamel, jumatate din cantitatea indicata, completand dupa gust cu sare si piper:

Acum, umplem fiecare foaie de crespelle, pozitionand cate o lingura din compozitia de mai sus in mijloc:

Foile se impaturesc in forma de triunghi, adica intai pe jumatate, si din nou la fel, pe sfert, facand astfel incat compozitia sa se aplatizeze usor in interior:

Foile umplute se pozitioneaza intr-o tava termorezistenta, de preferinta de sticla sau ceramica:

Peste ele se toarna cealalta jumatate de sos bechamel ramasa:

Deasupra, se completeaza cu sosul de rosii:

Ultima miscare, o mana de parmezan ras, piper si eventual putina sare:

Tava se da la cuptor 15- 20 de minute, din care ultimele 3-4 la grill. Rezultatul final:

* Tips: sosul bechamel il puteti cumpara sau il puteti prepara, e simplu si dureaza cateva minute doar. Am explicat cum se face aici http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/cum-sa-face-o-lasagna-de-la-la-z.html

PS. Daca faceti monoportii in vase mici le puteti servi separat ca aperitiv cald.
Crespelle sint o baza pe care va puteti exercita imaginatia schimband umplutura cu alte combinatii dupa propriile preferinte: ton cu sos de rosii, ragù, bacon cu mazare, patru feluri de branza (quatro formaggi), mix de legume trase la tigaie, creveti si fasole verde, cascaval cu spanac si mai adaugati voi 😉

About Post Author

Găneț Mihaela

Am făcut mulți ani muncă de ziarist, apoi m-am reinventat traducător, după ce am plecat din România. Și am plecat din motive de viață personală, nu am emigrat. Gătesc de plăcere, am făcut multe și diferite cursuri în domeniu. Am obținut și o calificare profesională în panificație&patiserie, partea cea mai dificilă. Acest proiect naște din dorința de a îmbina scrisul cu bucătăria, pentru că fac parte ambele din natura mea. Cuvinte și tigăi. Nu am reușit niciodată să îmi ocup timpul cu o singură activitate. Așa că încerc să scriu povești din bucătărie, care să îndrume, să educe, să ajute, să inspire, să mobilizeze. Mi-ar plăcea ca lumea să fie o mare bucătărie cu vedere spre o grădină în care la umbra copacilor dorm, leneșe, multe pisici. Iar în depărtare, marea. Lumea ca o bucătărie în care totul se transformă și nimic nu se aruncă.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *