Intr-o ora le puteti prepara, va salveaza cand nu aveti prea mult timp sau idei, eventual cand va treziti cu niste oameni la usa si nu stiti cum sa le potoliti foamea. Sint foarte gustoase, efect garantat. Numele poate parea complicat sau pretentios, insa sint foarte usor de facut. Va amintiti cand am vorbit despre piadine http://mammalapasta.blogspot.it/2014/01/piadina-romagnola-un-fel-de-turta.html ? Ei bine, seamana foarte mult cu piadina, originea e aceeasi, bucataria traditionala romagnola, zona Bologna, Rimini etc, poati ati fost in vacanta si aveti deja o idee…
Diferenta e ca se umplu inainte de coacere si se coc umplute, tot in tigaie, ca si piadina. E o versiune rapida de aluat, cand nu aveti timp sau rabdare sa asteptati sa dospeasca pizza sau focaccia si sa asteptati cuptoru…
Umplutura traditionala a fost creata profitand de ierburile comestibile care abunda primavara, gen stevie, urzici. Se poate folosi foarte bine si spanacul dar se pot crea si alte umpluturi, de ex. rosii-mozzarella, care aminteste de pizza, dar si alte combinatii cu ciuperci, ardei gras, prosciutto, branzeturi sau orice altceva va inspira. Daca le umpleti doar cu spanac sau urzici sau stevie calite usor in tigaie, cu ceapa, sint o altenativa minunata ca mancare de post. Se pot foarte bine manca la birou sau ca mic dejun sau brunch de duminica.
Aluatul e foarte simplu de facut: 8 bucati/ 8 portii
500 g faina de panificatie (00)
70 ml ulei de masline
100 ml lapte
100 ml apa
2 g bicarbonat
5 g sale
Pentru umplutura eu am folosit spanac, asa: dupa ce il spalati il treceti prin apa clocotita 2 minute si il scurgeti bine, apoi se taie fara a-l marunti prea mult, se caleste cu putin ulei cateva minute si cand se racoreste putin se combina cu putina branza rasa, de care preferati. Eu am adaugat cateva cuburi de mozzarella direct pe foaie.
Am mai facut si una cu suc de rosii, mozzarella si oregano, dar nu apare in poza pentru ca a disparut instant 🙂
Din ingredientele amintite faceti un aluat rapid, e suficient sa-l framantati 5 minute, si il lasati circa jumatate de ora-o ora sa se odihneasca, la temperatura camerei, acoperit:
Intre timp, pregatiti umplutura, dupa cum am explicat mai sus.
Trecuta ora respectiva, impartiti aluatul in 8 parti cat de cat egale. Fiecarei bucati ii dati forma rotunda
si o intindeti cu un sucitor, grosimea e de circa 2-3 mm:
Odata intinse, le umpleti pe jumatate, astfel incat cealalta jumatate sa o pliati peste umplutura si sa reusiti sa le inchideti, presand bine marginile. Le coaceti intr-o tigaie antiadedrenta la foc mic:
Dupa ce se rumenes bine pe o parte, circa 3-4 minute, controland sa nu se arda, le intoarceti si le coaceti si pe partea opusa, apoi 1 minut si pe margine, tinandu-le in pozitie verticala, cu mana.
In mod traditional se fac in format mare si se taie in patru. Daca vreti asa, nu ramane decat sa impartiti aluatul in 4 si sa faceti patru foi mari. Pe doua din ele asezati umplutura, cu fiecare din celelate doua ramase le inchideti pe primele si le coaceti pe rand, la fel ca pe cele din imagine, apoi le taiati in doua sau in patru. Sau, la fel de bine, puteti taia foile cu o forma mica, rotunda, sau cu un pahar, daca nu aveti, si le puteti face rotunde, dar format mini, perfecte ca aperitiv.
Fac si eu asemenea placintele, le numesc shuberek si le umplu cu telemea rasa, ou si marar. Mmmmm, o bunatate! Sa ai o zi buna!
Sint convinsa ca nu tot ce spun e nou tuturor 🙂 Insa asta e un aluat rapid si m-am gandit ca poate fi de folos cui nu il cunoaste inca 🙂